Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad krene bura, krenu paljenja ''korova''

Nije slučajnost? ''Svi mi vatrogasci sumnjamo. U tom drniško-kninskom kraju požari se ponavljaju iz godine u godinu''

Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije (Foto: Dnevnik.hr) Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Orkanska bura, iako manje jakosti, i danas je harala duž obale. U Šibensko-kninskoj županiji tijekom poslijepodneva su buknula četiri nova požara.

Još uvijek u potpunosti nije ugašen onaj najveći kraj Tribunja, a u pomoć su napokon uspjele stići i zračne snage.

Pročitajte i ovo Buknuo neboder u ruskom gradu Tveru Nevjerojatno VIDEO Dramatične scene iz Rusije: Buknuo požar u neboderu, vatra ga progutala u minuti Bura stvara probleme u prometu - 2 zatvorila dio autoceste Dovoljno jaka da stvori gužve u prometu: "Tamo je kolona stala i ne miče se nikako, ne ide ni naprijed ni nazad"

Dio vatrogasaca još je uvijek na terenu. Bore se s vatrom. Na području šibensko-kninske županije u protekla dva dana, otkako je zapuhala orkanska bura, zabilježena je čak 30 požara otvorenog prostora.

O ovoj situaciji sa šibensko-kninskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

Ima li još aktivnih požara?

Jedini aktivni požar je na području Sedramića gdje gori na nepristupačnom terenu. Gori dijelom u miniranom, a vatrogasne snage nadziru i to požarište.

Požar u Tribunju?

Požarište u Tribunju je pod nadzorom. 160 hektara je opožarene površine. 15 vatrogasaca će ostati tu tijekom noći dežurati ako dođe do eventualno ponovnog razbuktavanja požarišta.

Ovako velik broj požara sigurno nije slučajnost. U kakve uzroke sumnjate?

Tijekom proteklih 48 sati, bilo je 30 požara. Samo u nedjelju 18 požara otvorenog požara, pogotovo u poslijepodnevnim satima. Možemo reći ono što svi mi vatrogasci sumnjamo. Namjerno ili nenamjerno paljenje korova, pogotovo. I taj drniško-kninski kraj gdje se javljaju ti požari, možemo reći, ponavljaju se iz godine u godinu.

Tu će sigurno biti posla i za policiju, za istragu?

Policija izlazi na taj dio. Vidjet ćemo što ćemo napraviti. U zajedničkoj komunikaciji smo sa svim nadležnim službama koje rade na utvrđivanju svih tih požara.

Stanovnici na ovom području su mi spominjali problem neodržavanih protupožarnih puteva. Jeste li nailazili na te poteškoće?

Sama konfiguracija požarišta je dosta teška. U podnožju brda su maslinici gdje postoje ti putevi. Na vrhu brda je gusta velika borova šuma, koja je 1988., 1986. gorjela desetak dana, na vanjskom prostoru. Sad je to doslovce prašuma i danas smo uz pomoć zračnih snaga uspjeli lokalizirati. Da nam se kanaderi tu nisu uključili, vrlo teško bi sa svi, zemaljskim snagama u tom dijelu radili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene