Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihi 'obrat'

'Nije Jurica dužan državi, nego država njemu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica odbacio je na današnjem pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu USKOK-ovu optužbu da je državni novac potrošio u privatne svrhe.

Njegov odvjetnik Ante Madunić uvjeren je da će na suđenju, zakazanom za 24. ožujka, Jurica dokazati svoju nevinost i opovrgnuti USKOK-ove optužbe da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca. Odlazeći s ročišta zatvorenog za javnost, kojeg je vodio sudac Ivan Turudić, bivši diplomat nije želio dati izjavu, dok je njegov branitelj ustvrdio kako je dug prema državi u cijelosti vraćen. Štoviše, Madunić tvrdi da je Jurica pritom i preplatio 21 tisuću dolara.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić ususret parlamentarnim izborima Novi diplomatski sukob? Slovenci odbili srpskog kandidata za veleposlanika, oglasio se Vučić Ilustracija Što se događa Presuda ostavila proračunsku rupu od 60 milijardi eura: Njemačka vlada povlači rigorozne poteze, poziva se na uvođenje izvanrednog stanja

Kazao je da je glavna tvrdnja obrane da Jurica nije imao namjeru stjecanja protupravne dobiti te da će tijekom postupka dokazati da nije htio 'ništa za sebe'. 'Cijela suština je da dokumentacija nije bila kompletirana i da nam nisu priznali određene troškove. Kada je unutarnja kontrola, prije kaznene prijave, utvrdila da postoje određeni troškovi koji nisu valjano pravdani, moj branjenik je to platio. Pritom je i preplatio 21 tisuću dolara koji mu nikada nisu vraćeni', rekao je Madunić. Kazao je da obrana ne želi odugovlačiti postupak, zbog čega nisu predlagali dodatna vještačenja ili svjedoke.

'Bili smo za sve kompromise s USKOK-om i pokušali smo se dogovoriti. Ja se još uvijek nadam u zdrav razum jer kod ovakvih stvari je puno u dogovorima', rekao je Madunić. Bivši veleposlanik Jurica, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, optužen je za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa. U medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kockanje. USKOK ga tereti i da je pokušao prikriti trošenje novca za privatne potrebe, i to tako što je lažirao troškove reprezentacije te je krivotvorenu dokumentaciju dostavljao tome ministarstvu.

Optužnica protiv Jurice podignuta je krajem studenoga prošle godine, poslije gotovo petomjesečne istrage, pokrenute pošto je Kontrolna služba MVPEI-ja protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u. Jurica je potom sam tražio razrješenje, što je krajem srpnja jednoglasno podupro saborski Odbor za vanjsku politiku predloživši tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću njegovo razrješenje. Mesić je nekoliko puta javno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom, a početkom rujna ga je i opozvao s dužnosti. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene