Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici daju više od tvrtki

5 GODINA PROVJERENOG: Ni političari ne znaju što sve plaćamo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata izreka kaže: jedino što ne možemo izbjeći su smrt i porez. PDV od 25 posto je tek zaživio, ali se svakoga dana iznova raspravlja koje ćemo sve naknade plaćati još i više? Ekipa Provjerenog je istražila: Što uopće plaćamo?

Jeste li ikad čuli za naknada za prekomjernu uporabu javne ceste? Naknadu za uporabu adresa i brojeva? Prihode od znaka pristupačnosti osoba s invaliditetom? Naknadu korisnika okoliša? To je samo dio od ukupno 245 neporeznih prihoda koji pune hrvatski proračun. U njih se ne ubrajaju redoviti porezi i doprinosi. Tako, na primjer, za prosječnu plaću od otprilike 5.500 kuna neto, uz sve doprinose, prireze i poreze poslodavac isplaćuje u stvari mnogo više, čak 9.300 kuna!

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

>> Nije naplaćeno gotovo pola proračuna ove zemlje

Pomoću stručnjaka za poreze izračunali su i tko više uplaćuje u državni priračun – građani ili tvrtke? Od parafiskalnih nameta tijekom godine se nakupi 10 milijardi kuna, a od oporezivanja dobiti od tvrtki – 7 milijardi kuna! To pokazuje porazno stanje - radnici ove zemlje uplate u državni proračun više od kompanija koje zarađuju milijarde!

Ekipu Provjerenog zanimalo je koliko političari poznaju sve neporezne prihode koje smo prisiljeni plaćati, pa su u Saboru napravili mali eksperiment. Na popis od sedam postojećih prihoda ubacili su jedan izmišljen i tražili od političara da izbace uljeza. Kako su se snašli - pogledajte u prilogu Provjerenog! A cijeli popis neporeznih prihoda pogledajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene