Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIKAZ KATASTROFE

Pogledajte SATELITSKE SNIMKE katastrofe u Slavoniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz DUZS-a su obavijestili da su nadmašeni maksimalno zabilježeni vodostaji u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Županji.

EU program Copernicus na svojim je stranicama objavio snimke poplavljene Slavonije, odnosno područja oko Županje, prije i poslije poplava, koje najbolje prikazuju o kakvoj se katastrofi radi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljuju tužbu 'Nismo poplavljeni, već POTOPLJENI!' Slika nije dostupna Linije obrane stabilne FOTO Vodeni val na vrhuncu u Donjem Miholjcu

'Veća količina kišnih oborina koja je u proteklom razdoblju pala na području Republike Hrvatske a posebice na području: Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije te stanje u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je naglo podizanje vodostaja rijeka, podzemnih i zaobalnih voda. Nadmašeni su maksimalno zabilježeni vodostaji u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Županji', izvijestio je DUZS na svojim stranicama.

I vi možete pomoći poplavljenima! Evo što im je sada najpotrebnije!

U Slavonskom Brodu dosadašnji maksimum iznosio je 883 centimetra, a aktualni je 939 cm.

U Slavonskom Šamcu bio je 777 cm, a sada je 891 cm.

U Županji je dosadašnji maksimu bio 1064 cm, a aktualni je 1168.

'Prema dosadašnjim proračunima vjerojatnosti pojave, u Županji se radi o 1000 godišnjoj velikoj vodi. Sustav obrane od poplava izgrađen je za pojavu 100 godišnje velike vode. Na ukupno branjenoj dionici od 210 km, na dva mjesta došlo je do prodora nasipa: na području Rajevog Sela (rkm 237+400) i Račinovaca (216+600), te izlijevanja savskih voda u nizinsko zaobalje. Ugrožena su sva naseljena mjesta na područjima Vukovarsko - srijemske i Brodsko - posavske županije u zaobalju dionica savskih nasipa koja su u mjerama izvanrednog stanja', poručili su iz DUZS-a.

Na svaku doniranu ambalažu upišite slovo 'H'!

Upravo na njihovo traženje provedeno je satelitsko snimanje područja Županje od strane Copernicus susatava, programa EU namijenjenog razvoju europske informacijske usluge na temelju satelistskih promatranja Zemlje.

Detaljne snimke možete vidjeti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene