Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani su tražili da se protiv odgovornih institucija podigne tužba.


Mjesto Gornje Mekušje potopljeno je, kako kažu mještani - zbog niza nerazumljivih poteza investitora i izvođača radova.

Vezani članci Zdravko Mamić Detalji Mamićeve tužbe protiv države: "Ustavni sud je učinio nešto jako neobično" Slika nije dostupna Vodostaj Save kod Županje pao za 34 centimetra, voda se povlači

Investitori i izvođači su, naime, od Mekušanskog polja napravili jezero za zadržavanje vode u vrijeme poplavnih voda što je dovelo do plavljenja obiteljskih i poslovnih objekata na dosad nezabilježen način, javlja radio Mrežnica.

Poplavljen je i nedavno izgrađen Pročistač otpadnih voda, zbog čega su se i gradili novi nasipi.

To potvrđuje rušenje krune nasipa u trenutku najveće razine vode na kojem je bila jasno vidljiva razlika vodostaja Kupe i Korane za više od jedan metar.

Karlovac: Hrvatske vode srušile nasip koji je tek izgrađen

Mještani su tražili da se protiv odgovornih institucija podigne tužba. Također su odlučili poduzeti korake koji bi mogli dovesti do rješenja problema.

Prvi korak je formiranje inicijative građana koja će se baviti samo tim problemom i zajedno sa predstavnicima Mjesnog odbora Gornje Mekušje podsjećati institucije na njihove obaveze i organizirati razne akcije kako bi ovaj problem bio na dnevnom redu svih nadležnih službi na lokalnoj i državnoj razini do njegovog rješavanja.

Među te akcije spada utvrđivanje šteta nastalih od posljednjih poplava, konzultacije pravnih stručnjaka u vezi odgovornosti za naknadu štete, prezentacija problema i napravljenih propusta široj javnosti i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, povezivanje s drugim naseljima koja imaju slične probleme (Mostanje, Turanj, Logorište…) kao i organizirane akcije upozorenja putem kojih će se davati do znanja svim nadležnim službama da se stvari ne rješavaju na odgovarajući način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju