Obavijesti Pretražite Navigacija
Postavljeno 4.000 vreća s pijeskom

Izvanredno stanje na Dravi kod Donjeg Miholjca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog rasta vodostaja Drave proglašeno je izvanredno stanje za nasip Donji Miholjac-Sv. Đurađ, a izvanredna obrana od poplava proglašena je za područje kod Terezinog Polja te nasipe Terezino Polje-Vrbovka Noskovci-Soplje, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski odjela Hrvatskih voda.

Zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar kazao je na konferenciji za novinare kako je redovna obrana od poplava proglašena za područje od Sv. Đurđa do ušća Drave u Dunav, dok je za tok Dunava u Baranji na snazi pripremno stanje.

Pročitajte i ovo Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 1 vrhunac vodenog vala u Osijeku VIDEO Pogledajte kako su službe iz poplave spašavale ekipu Dnevnika Nove TV: "Kapa dolje dečki, hvala vam" Poplave u Slavoniji - 1 Svi u pripravnosti Drava u Osijeku rekordno visoka i noćas se neće spavati: ''Sad što nam Bog da dalje''

Dodao je kako su u tijeku opsežni radovi na zaštiti vikend naselja Karašica, kod Osijeka, gdje se na više mjesta ojačava postojeći zemljani zečji nasip te je započeta izgradnja zečjeg nasipa od vreća s pijeskom, u čitavoj duljini naselja. Tijekom noći je postavljeno 4000 vreća s pijeskom, a očekuje da će do kraja dana završiti izgradnja zečjeg nasipa, rekao je Haničar.

Dodao je kako su kod graničnog prijelaza Terezino Polje, s obje strane ceste, sagrađeni zečji nasipi, kako bi se spriječilo nadiranje Drave prema nižim područjima, a u mjestu Sveti Đurađ postavljene su box-barijere i oko 7.800 vreća s pijeskom. Tijekom dana, s obzirom na nove prognoze dodatno će se, za oko 10 centimetara, povisiti postojeći zečji nasipi.

Napomenuo je kako grad Donji Miholjac nije ugrožen, već nasip Donji Miholjac-Sv. Đurađ te dijelovi naselja Sv. Đurađ, koji su u nižim područjima.

Raste Odra: U Čičkoj Poljani poplavljene prometnice

Izvijestio je kako je na sustavu obrane od poplava angažirano 30 djelatnika Hrvatskih voda, 23 djelatnika licenciranih tvrtki koje za Hrvatske vode provode mjere obrane od poplave, 150 pripadnika Hrvatske vojske te 100 ljudi koji je angažirao Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Dodao je kako je do sada ugrađeno 105 metara box barijera, 22.100 vreća s pijeskom, a da se na skladištu nalazi još 1.350 kubnih metara pijeska, 37.900 napunjenih vreća s pijeskom te oko 370 tisuća praznih vreća i 375 metara box-barijera.

U Hrvatskim vodama očekuju daljnji rast vodostaja na Dunavu, ali ne i proglašavanje mjera redovne obrane od poplava. Također očekuju da će zbog rasta Dunava, sporije rasti Drava, zbog čega bi kulminacija vodostaja u Osijeku, za koji se trenutačno procjenjuje da bi mogao iznositi 430 centimetara, mogla biti u subotu ili nedjelju.

U Osijeku je sve spremno za obranu od poplava

U Osječko-baranjskoj županiji, gdje postoji opasnosti od poplave Karašice i Drave, sve su službe i potrebna logistika za obranu od poplave poslane na teren, rečeno je na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Župan Vladimir Šišljagić, koji je i predsjednik tog stožera, rekao je kako je danas oko 11 sati proglašeno izvanredno stanje za rijeku Karašicu, odnosno za istoimeno vikend-naselje u blizini Osijeka, koje podrazumijeva sve mjere - od moguće evakuacije stanovnika do spašavanja imovine.

Kazao je kako je od jučer za pomoć na terenu angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske te je napunjeno 20.000 vreća. Isto toliko vreća s pijeskom bit će napunjeno danas te tijekom sutrašnjeg dana.

Među mjestima koja mogu biti ugožena poplavom istaknuto je Belišće, točnije nekoliko objekata u blizini Drave, poput Citadele kojom se koristi Udruga "Zvona", čiji su članovi djeca i mladi s posebnim potrebama.

Rijeka Drava kod Osijeka svoj bi maksimum, rekao je Šišljagić, trebala dosegnuti sa subote na nedjelju, kad bi mogla porasti za 60 centimetara i dosegnuti 420 centimera. Dodao je kako je vodostaj Drave kod Osijeka izmjeren 2013. godine bio 514 centimetara.

Župan je pohvalio sve službe na terenu, ističući da u slučaju ugroze hitno reagiraju i zovu Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije koji danonoćno dežura. Na sjednici tog stožera bili su i gradonačelnici i načelnici općina Osječko-baranjske županije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene