Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati državnih služba udruženi u Nezavisne hrvatske sindikate izrazili su danas nezadovoljstvo prijedlogom zakona o plaćama državnih službenika upućenim u saborsku proceduru po hitnom postupku, a od Vlade očekuju da ih pozove na još jedan krug razgovora kako bi zajednički utvrdili tekst prijedloga toga zakona, jer bi se trebao početi primjenjivati tek od 1. siječnja 2010.


Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisnog sindikata MUP-a  i Sindikata Porezne uprave Hrvatske  upozorili su na konferenciji za novinare da se tim zakonskim prijedlogom ukida institut minulog rada i zamjenjuje arbitrarnim sustavom plaća, koji se temelji na ocjenama rada službenika koje im daje poslodavac. 

Vezani članci Sindikati javnih službi (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Štrajk se nastavlja! Sindikati uzvratili premijeru na najavu povećanja plaća: ''Pa to je socijalizam, suludo'' Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane

>> Sindikati protiv zamrzavanja plaća

Istaknuvši da se time objektivni kriterij radnog iskustva zamjenjuje subjektivnim ocjenama, sindikalni predstavnici upozorili su da poslodavac time dobiva snažno sredstvo discipliniranja službenika kojima dvije ocjene 'zadovoljava' u ocjenskom razdoblju od pet godina znače zamrzavanje plaće za razdoblje od deset godina.

Sindikati ističu da će ukidanjem minulog rada u državnim službama 'najvećem broju državnih službenika plaće rasti tek svakih pet godina u prosjeku za tri posto'.

Ukoliko izostanu rezultati, sindikat će provesti referendum o mogućnosti štrajka

Za sindikate je upitan i početni koeficijent srednje stručne spreme od 0,88 posto jer je u nekim javnim službama koeficijent za tu stručnu spremu podignut na 0,94 i 0,97 posto.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever upozorio je da konačni prijedlog zakona nije upućen na mišljenje sindikatima državnih služba, a o njemu nije raspravljalo ni Gospodarsko-socijalno vijeće. Podsjetio je da je Vlada u veljači 2006. imenovala Povjerenstvo za izradu toga zakona u koje su uključeni i predstavnici sindikata državnih služba. No, kazao je Sever, to se Povjerenstvo u ovoj godini nije sastalo do listopada, iako je planom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a planirano da zakon bude upućen u Hrvatski sabor do kraja rujna.

Sever je ocijenio da se 'Vlada ne prignula, nego je legla pred Europom' kako bi poštoala sve što EU od nje očekuje te istaknuo da se ne može preko leđa državnih službenika i dalje dodvoravati Europi.

Predsjednik SDLSN-a Boris Pleša najavio je da će taj sindikat, izostane li razgovor s Vladom o utvrđivanju teksta zakona, provesti referendum o mogućnosti štrajka.

Predsjednik NSDMUPRH-a Zdravko Lončar istaknuo je kako ne žele da MUP izgubi financijsku autonomiju te se založio za plaćanje policajaca po zvanju. Naglasio je da tijekom izrade prijedloga zakona Vlada nije jasno odgovorila što će se dogoditi s dodatkom na posebne uvjete rada i dodatkom na zvanje za policijske službenike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju