Ministarstvo zaštite okoliša i službeno je potvrdilo Novoj TV da su se na početku sanacije Karepovca morali mjeriti svi plinovi predviđeni projektom. U petak smo dobili još šokantnije objašnjenje gradske uprave - zakon nisu prekršili, ali ga nisu do kraja poštovali.

Galerija Ana Malbaša (Video: Dnevnik Nove TV) +0 Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika (Foto: Dnevnik.hr)

 I tu nije kraj. U subotu će Splićani i prosvjedovati zbog, kako kažu organizatori, nestručne sanacije odlagališta Karepovac.

Vezani članci Provjereno: Prosjakinja - 6 Bolesnu, onemoćalu i gladnu je tjera da prosi, a onda joj sve uzme i zapije. I još tvrdi: "Ima i gorih stvari" Realan prikaz ženskog tijela - 1 Žene koje su mitu savršenstva rekle - dosta: "To je moj osobni i društveni eksperiment"

Nakon što je emisija Provjereno utvrdila da prilikom početka sanacije Karepovca nisu mjereni svi plinovi propisani zakonom, to nam je u petak potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša. Zamjenik gradonačelnika Nino Vela to ovako objašnjava: "Nedostajala su dva parametra, merkaptani i amonijak, ali oni nisu ključni za stvaranje slike o kakvoći zraka. Pritiješnjeni nedostatkom prostora i vremena, na samom odlagalištu Karepovac htjeli smo iskoristiti najpogodnije vrijeme".

Na pitanje nisu li time prekršili zakon i uredbe, odgovara: "Nismo prekršili zakon, nego ga nismo u potpunosti ispoštovali. Radi se o 15-ak dana prije Božića". I tvrdi, uporište su imali u drugim parametrima koji su mjereni, a bili su ispod graničnih vrijednosti.

A na upit o njegovoj odgovornosti kaže: "Ja sam odgovorna osoba u Gradu i uvijek preuzimam odgovornost na sebe, međutim nastojimo, osjećamo potrebu napraviti ono što je najbolje. Smatramo da smo napravili dobro i rekli što smo imali javnosti. Nismo imali aparate, koji su došli vrlo skoro i mi smo ih uključili".

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ni danas ne želi pred kamere. A upravo zbog sumnji oko sanacije Splićani prosvjeduju. I dok sanacija ide predviđenim planom, u subotu će Splićani prosvjedovati na Rivi. Organizatori kažu kako očekuju mnoštvo ljudi koji će tražiti sve odgovore o sanaciji Karepovca.

"Tražimo da se provede sanacija koja neće imati upitnike na sebi nikakve, gdje nećemo imati stručnjake koji se izjašnjavaju protiv nje ili daju oprečne izjave", kaže Veljko Popović, suorganizator prosvjeda.

Imaju nekoliko zahtjeva - traže dodatne mjerne postaje, objavu cijele dokumentacije vezane za sanaciju, kao i preuzimanje odgovornosti za netransparentnost.

Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika (Foto: Dnevnik.hr) Ana Malbaša (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV

Problemom sanacije Karepovca u četvrtak se bavilo i Provjereno. Priču prati Ana Malbaša. Na pitanje tko će odgovarati, ima li kazni, Malbaša odgovara: "Moglo bi biti kazni s obzirom da su nam iz Ministarstva kazali da je mjerenje svih plinova koji su jasno navedeni u glavnom projektu trebalo početi odmah. A nije. Tri plina nisu mjerena mjesec i pol. To su merkaptan koji utječe na kvalitetu života, sumporov dioksid i dušikovi oksidi koji itekako utječu na ljudsko zdravlje.

Budući da nisu mjereni, ne možemo znati jesu li Splićani u tom razdoblju udisali zrak s povećanom koncentracijom tih plinova. Problem je što su iz županijskog Zavoda od početka sanacije znali da nemaju dostupne neke uređaje za mjerenje i da ne mogu mjeriti sve, ali to nisu rekli - uvjeravali su javnost da je zrak u redu.

Grad Split koji je zajedno s izvođačem radova odgovoran za mjerenja, tvrdi - gradska Čistoća je kontaktirala ostale zavode i pitala ih imaju li oni uređaje. Provjerili smo, ali ni to nije istina. Što znači da se, namjerno ili ne, obmanulo javnost. Sada ostaje za vidjeti tko će biti odgovoran što je zdravlje građana bilo prepušteno - slučajnosti". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju