Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevenka Tuđman ponovo odbacila optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kćer prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman danas je na početku ponovljenog suđenja još jednom odbacila optužbe da je svom bivšem poslovnom partneru namjestila posao u Ministarstvu znanosti i za uzvrat od njega godinama dobivala provizije.

Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Nevenku Tuđman tereti za protuzakonito posredovanje, tvrdeći da je koristeći se svojim društvenim položajem Igoru Kneževiću 1996. namjestila posao u Ministarstvu znanosti.

Pročitajte i ovo Ostavka šefice USKOK-a - 2 Privatno i službeno USKOK uhitio načelnika općine: Pojeo i popio nevjerojatan iznos na račun proračuna Policija privodi Kristijana Knegu U klubu Ritz Potvrđena optužnica za ubojstvo Uskokovog optuženika Sablje u noćnom klubu

Knežević je potom, prema tvrdnjama tužiteljstva, s Ministarstvom sklopio ugovor o ugradnji telefonskih centrala na fakultete i za uzvrat plaćao provizije.

Ponovljeno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je Nevenka Tuđman oslobođena optužbe. Novi se postupak odnosi samo na jednu od nekadašnje četiri točke USKOK-ove optužnice.

Početak ponovljenog suđenja odgađan je i zbog tvrdnje obrane da je slučaj nakon 10 godina pao u zastaru, što su Županijski i Vrhovni sud odbacili.

Najviši sud složio se nedavno s USKOK-om da desetogodišnji rok za zastaru istječe tek 2009. jer je Nevenka Tuđman provizije primala tri godine nakon što je Kneževića zaposlila u Ministarstvu.

Na prvom suđenju Knežević je priznao krivnju, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine. Na ponovljenom se suđenju stoga pojavio samo kao svjedok i ponovio svoje ranije optužbe.

Nevenka Tuđman i njen odvjetnik Kneževiću danas nisu željeli postavljati pitanja, ističući tek da je njegov iskaz potpuna laž.
Knežević je još jednom detaljno ispričao kako je godinama isplaćivao provizije i do 200 tisuća kuna, nakon što je zaposlen na intervenciju Nevenke Tuđman kod tadašnjeg ministra Ivice Kostovića koji ga je uputio svom pomoćniku Nikoli Ružinskom.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Pavleković pročitao je i ranije iskaze Ružinskog i Kostovića koji djelomično pobijaju Kneževićeve tvrdnje o zaposlenju te izjave ostalih svjedoka i vještaka.

Suđenje se nastavlja 1. veljače sljedeće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene