Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neven Jurica proglašen je krivim za zloporabu ovlasti te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju jedne i pol godine.


Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim. Jurica je kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom u trajanju jedne i pol godine, sud je ocijenio kako je Jurica bio suveren. 'Ne može se samo tako podići i potrošiti novac i to ničim opravdati te očekivati da će sve proći samo od sebe', rekao je predsjednik Sudskog vijeća Ivan Turudić i dodao kako nitko Jurici ne osporava da je vodio zahtjevan i osjetljiv posao. 'To ipak ne podrazumijeva da može netransparentno postupati državnim novcem', rekao je Turudić. Sud je zaključio da se Jurica namjerno koristio službenim karticama u privatne svrhe te da troškovi nisu imali opravdanje. Zaključeno je da je veleposlanik Jurica iskoristio svoj položaj i ovlasti te mu je stoga izrečena zabrana obavljanja dužnosti u trajanju pet godina.

Vezani članci Erdogan Potvrđena presuda doživotnog zatvora turskom milijarderu: Optužen je za pokušaj rušenja Erdoganove vlade Harvey Weinstein - 8 Nova presuda za silovanje: I sud u Los Angelesu nekadašnjeg holivudskog moćnika proglasio krivim

>> Jurica: Restorani su bili moja pozornica

Sud je odbio skrivene Juričine namjere koji je postupak protiv sebe pokušao objasniti kao politički motiviran proces. neven Jurica je nakon presude rekao da se nije imao namjeru bogatiti te da će obraniti svoju čast.

Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a u medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kocku. Neven Jurica je optužen da je potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju