Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznio svoju obranu

Jurica: Restorani su bili moja pozornica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski veleposlanik Neven Jurica na zagrebačkom Županijskom sudu danas je iznosio obranu.

Neven Jurica, bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u, rekao je pred sudom da nije kriv za trošenje državnog novca u privatne svrhe te odbacio sve optužbe. Jurica tvrdi kako nije imao namjeru steći protupravnu materijalnu korist. 'Donesena je velika politička šteta jer sam u pola mandata otišao na vlastiti zahtjev', rekao je Jurica i dodao kako je vratio navedeni iznos, točnije 120 tisuća dolara, za koji ga se tereti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mi gledamo cjelokupan proces' Mimica: HDZ-u bitna samo vanjska forma ulaska u EU Slika nije dostupna U novom spotu Ciganović kao Kate Moss i Demi Moore

Jurica tvrdi da su ga mediji sotonizirali te da je na neki način žrtvovan. Ističe kako nije nikakav hohštapler, kockar niti rasipnik već je zbog nedostatka vremena bio nemaran s računima i dokumentacijom. Bivši hrvatski veleposlanik kaže kako tijekom mandata nije bio upozoravan da nešto radi pogrešno. 'Nisam sam sebi plaćao restorane, oni su bili pozornica posla kojeg sam obavljao, odnosno gdje sam lobirao', zaključio je Jurica u sudnici te naglasio kako se u tim restoranima pričalo u ulasku Republike Hrvatske u NATO i pripremalo za posjet američkog predsjednika u Hrvatsku.

U svojoj obrani Jurica je rekao kako novac nije  trošio u trgovačkim centrima već ga je uvijek upotrebljavao za službene potrebe, u koje su nekada ulazile i karte za kazalište, srebrni svijećnjaci, zlatne manžete, kravate i kozmetiku. Jurica kaže kako je bio galantan pri poštivanju američkih manira prema kojima 'nema besplatnog ručka'. 'Diplomacija je skupa djelatnost, a njena uspješnost ovisi o standardima koji se uspostavljaju i njeguju. Reprezentacija nisu samo troškovi ručkova ili večera i tvrdim da ništa nije utrošeno za osobne potrebe', kazao je Jurica.

>> Zbog nepojavljivanja odvjetnika, suđenje Nevenu Jurici odgođeno

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić već za sutra je najavio završne riječi obrane i optužbe, nakon čega će objaviti nepravomoćnu presudu. Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a u medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kocku. Neven Jurica je optužen da je potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene