Istekao je i posljednji rok za deblokadu računa brodogradilišta Uljanik, pa je Trgovčki sud u Pazinu u ponedjeljak odlučio da se pokreće njihov stečaj.

Galerija


Nakon najnovijeg ročišta u postupku utvrđivanja pretpostavki za utvrđivanje stečajnog postupka u brodogradilištu Uljanik, Trgovački sud u pazinu odlučio je da navedeno brodogradilište ipak ide u stečaj.

Vezani članci Sindikati u 2019. godini Ovo je bila godina sindikata: Srušena mirovinska reforma, održan najdulji štrajk u povijesti Hrvatske... 3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) Stečaj 3. maja odgođen i treći put, novo ročište krajem ožujka

Na prethodnom ročištu od 24. travnja određen je i posljednji rok za odgodu stečaja, koji je istekao upravo danas, a kako nisu ispunjeni uvjeti za njegovo nepokretanje, mogućnosti za daljnjeu odgodu više nije bilo.

U međuvremenu se čekao i odgovor potencijalnog kineskog partnera.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović, podsjetimo, već je ranije rekao da su ispunjena oba uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tom krovnom društvu Uljanik grupe – nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.

Uljanik se nalazi u neprekidnoj blokadi već 231 dan, a to je brodogradilište dužno 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je nakon vijesti o stečaju Uljanika objavio kako će današnji dan u Puli biti proglašen Danom žalosti. 

"Stečaj Uljanika imat će traumatične posljedice za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Uljanik je stoljetni gospodarski i kulturni simbol Istre koji je pune 163 godine osiguravao egzistenciju tisućama obitelji. Stečaj Uljanika predstavlja ogroman kulturni, gospodarski i emotivni gubitak za sve građane Pule zbog čega će u Puli će današnji dan biti proglašen Danom žalosti", poručio je Miletić.