Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, pokrenuo je lavinu reakcija zbog prozivanja suca Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, zbog 'nedopustivog i neprofesionalnog ponašanja' kojim je uvrijedio Hrvatski sabor.


Sudac Turudić na prozivku je odgovorio kako se ne namjerava ispričavati i rekao da ne žali zbog izgovorenih riječi. Svoj odgovor danas je da i Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, na internetskim stranicama Vrhovnog suda.

>> Šprem o sucu Turudiću: Točno znam što radim

Vezani članci Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Sessa ni u jednom trenutku nije iznio svoj stav ili mišljenje kosi li se postupanje Turudića s etičkim kodeksom" Đuro Sessa (Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL) Ipak je kriv poštar? Predsjednik Vrhovnog suda objavio da neće pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića

'Nisam našao osnove za pokretanjem postupka u odnosu na označeno ponašanje, a koje bi mi nalagale odredne Zakona', rekao je Hrvatin i dodao da Turudić nije povrijedio dignitet najvišeg zakonodavnog tijela u RH.

>> Turudić: Neću se ispričati Saboru!

Branko Hrvatin uvažio je Špremovo pismo kazavši kako svojim komentarom i načinom iznošenja svog stajališta ni u čemu nije doveo u sumnju sudsku neovisnost.  Dodao je da se kao predsjednik Vrhovnog suda uvijek zalagao i zalagat će se da suci svoju sudačku dužnost obnašaju s najvišim etičkim standardima.

'Žalim što, obzirom na objektivne okolnosti zbog mojeg sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji u Rumunjskoj, nisam bio u mogućnosti već ranije odgovoriti na Vaše pismo', ispričao se na kraju Hrvatin zbog ranijeg neodgovaranja.