Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nema nesporazuma oko nabave kamiona za MORH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamoljen danas da kaže je li izglađen nesporazum oko nabave kamiona za MORH, predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je novinarima da nesporazuma nema i kako su zaključili da je jedan sporazum napravljen netransparentno, a kroz proceduru treba utvrditi tko je za to odgovoran.

"Nema tu nesporazuma. Mi smo zaključili da je jedan sporazum napravljen netransparentno", rekao je predsjednik Mesić nakon obilježavanja 16. godišnjice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u zrakoplovnoj bazi Pleso.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske

Mesić je dodao kako smatra da netko treba odgovarati jer, kako je rekao, ako je bio raspisan natječaj i ako su svi sudionici natječaja dobili pismeno izvješće da se natječaj ukida jer nema novca, a svega nakon nekoliko dana jedan sudionik dobiva ugovor i plaćeno sve avansom, "onda netko mora odgovarati".

"Tko, neka se utvrdi u procedurom", rekao je predsjednik.

Ministar obrane Berislav Rončević nije želio dati nikakav komentar, a predsjednik Mesić je rekao kako je to "logično jer to treba utvrditi institucija, a ne ministar".

Na upit novinara hoće li sljedeće godine biti donešena odluka o nabavci borbenih aviona, odnosno tko će biti izabran, predsjednik Mesić je rekao kako je na današnjoj svečanosti na Plesu rečeno da ćemo obnoviti vojnu zračnu flotu.

"A kada će biti odluka donešena i za koga ćemo se opredijeliti to je pitanje procedure i onih koji u toj proceduri sudjeluju", rekao je.

Predsjednik Mesić u svom je govoru povodom 16. godišnjice HRZ-a i PZO-a ukazao na važnost "Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga", javnog dokumenta koji je prihvatio
Hrvatski sabor, a kojim je jasno naznačeno "čime želimo opremiti naše Oružane snage".

- Još uvijek se sjećamo vremena kada nisu postojali strateški dokumenti i kada nabava naoružanja i vojne opreme nije bila skrivena od javnosti, već se vrlo često skrivala od onih koji su obnašali vlast, upozorio je Mesić naglasivši kako "svi zajedno moramo učiniti sve kako bi spriječili netransparentnost u budućim nabavama naoružanja i vojne opreme".

- Svaki manjak transparentnosti i nepoštivanja procedure pri javnim nabavama ima svoju cijenu, rekao je Mesić i naglasio da država treba donijeti propise i formirati tijela potrebna kako bi se procedura mogla u potpunosti poštivati.

Upozorio je pritom, govoreći o dva helikoptera koje je Hrvatska dobila od Rusije u okviru sporazuma o podmirenju klirinškog duga, kako su "neka gospoda u našoj zemlji zagovarala kupnju dvaju protupožarnih zrakoplova, nastojeći nas uvjeriti kako je to jedina i najbolja opcija".

Zaboravili su pritom, rekao je Mesić, napomenuti kako se radi o zrakoplovima koji su primjereniji za neke druge vremenske i reljefne uvjete i koji, u to vrijeme, nisu bili testirani do kraja.

Mesić je na kraju naglasio kako je jedan od najvažnijih zadataka u narednom razdoblju poboljšanje životnog standarda pripadnika Oružanih snaga.

Ruska Federacija isporučit će Hrvatskoj na ime dijela klirinškog duga deset helikoptera, ukupno vrijednih 65 milijuna dolara, a danas na Plesu prezentirana su prva dva helikoptera Mi-171.

Ministar obrane Rončević, obraćajući se nazočnima, rekao je kako je sada kada OS RH ulaze u fazu potpune profesionalizacije i kada je započeo proces prilagođavanja standardima NATO-a i EU potrebno neprestano ulagati u razvoj HRZ i PZO, posebice u daljnji profesionalni razvoj, školovanje, obuku i tehničko održavanje.

Naglasio je pritom kako su, uz isporuku prva dva višenamjenska helikoptera, nabavljeni novi školski zrakoplovi, uspostavljen je radarski sustav "NEBO", potpisani ugovori o nabavi novih protupožarnih zrakoplova, a predstoji i "najznačajniji projekt opremanja HRZ-a i PZO-a novim višenamjenskim borbenim zrakoplovima".

Okupljenima na svečanosti obratili su se i na obljetnici čestitali i načelnik Glavnog stožera Josip Lucić i zapovjednik HRZ-a i PZO-a Vlado Bagarić.

Na upit novinara je li Hrvatska ratna mornarica(HRM) spremna i sposobna, u slučaju da se proglasi ZERP, kontrolirati taj pojas, Mesić je odgovorio da je HRM "sposobna izvesti svaki zadatak na Jadranskom moru".

"A što se tiče ZERP-a, smatram da se radi o jednom rješenju koje treba biti dvije godine najviše, dok Hrvatska uđe u EU. Zato predlažem svima da pronađu rješenje za ove dvije godine", rekao je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene