Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna vrijednost eura

Imaju li razloga za strah građani s kreditima u eurima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijednost eura raste. Prema srednjem tečaju HNB-a jedan euro danas vrijedi 7,58 kuna. Time su i građanima s kreditima u eurima rate nešto veće. Ima li razloga za bojazan da se s eurom može ponoviti scenarij švicarskog franka?

Pogled na tečajnu listu mjenjačnica - euro na rekordnim razinama. Kredit s mjesečnom ratom od 500 eura na isti dan prošle godine građani su plaćali 3.705 kuna a ove godine, odnosno danas, 3.790. Razlika je 85 kuna. Nije mnogo, ali moglo je biti da Hrvatska narodna banka nije intervenirala. Sezonske oscilacije su uobičajene pa tako i ova siječanjska.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje" Slika nije dostupna Prijedlog MMF-a dobio odbijenicu Što ako HNB poveća devizne rezerve?

'To je potpuno prirodno stanje stvari i potpuno normalna, svakodnevna i rutinska operacija na otvorenom tržištu koje središnje banke rade i u drugim demokratskim zemljama pa tako radi i HNB', kaže Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti. 

U ovom mjesecu tako bilježimo čak tri intervencije HNB-a. Posljednji put povećanjem obvezne pričuve s 14 na 15 posto. Analitičari tvrde - monetarni sustav je stabilan pa nema razloga za paniku. Oscilacije od srednje utvrđene vrijednosti idu najviše 4 posto plus ili minus.

'Marže dozvoljene fluktuacije u sustavu deviznih tečajeva europske unije, odnosno europske monetarne unije kao ilustracija su +/-15 posto.Mislim da nema straha po toj osnovi', smatra Brkić.

Dok čekaju nove rate kredita, građani se tuže i na navike banaka.

'Razno raznim stupicama i zamkama nas već deru. Primjerice, uplatim kredit u petak popodne, a oni knjiže kao da sam uplatio u ponedjeljak', kaže Željko.

A naraste li u međuvremenu - opet sve ide na račun onih koji sve to plaćaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene