Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa u Hrvatskoj

Milinović: Preminula još jedna žrtva svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vijestima Nove TV gostovao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Ministar zdravstva objasnio je kako je došlo do naglog povećanja brojke oboljelih od svinjske gripe koji se od jučer pojavljuje u medijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhunac gripe očekuje se sredinom siječnja Građani se sve više cijepe, zabilježeno nekoliko stotina oboljelih Slika nije dostupna Gripa se zahuktala U ambulantama gužve: Još dvoje hospitaliziranih zbog svinjske gripe

'Ranije smo o promjeni broja oboljelih izvještavali svaki dan, a sada to činimo jednom tjedno, zato je taj broj odjednom narastao', objasnio je ministar Milinović.

Srbija je, za razliku od Hrvatske, morala proglasiti epidemiju, jer je po njihovom zakonu to nužno ako žele u nekom trenutku zatvoriti poneku školu ili vrtić. U Hrvatskoj za to nije potrebno proglasiti epidemiju, što ne znači, kaže ministar, da ona nije prisutna.

U bolnici Sestara milosrdnica preminula je još jedna osoba kojoj je ustanovljen virus H1N1, izjavio je kasnije večeras ministar Milinović. 'Lijekova ima dovoljno i besplatni su za sve. Prekjučer je distribuirano oko 100 tisuća antivirusnih lijekova, a imamo oko 2 i pol tisuće oboljelih. Dakle, ima dosta lijekova, ali možda ima tehničkih problema pa ponegdje oni nisu stigli do ordinacija', objašnjava ministar.

Osim toga ministar je potvdio kako ima i dovoljno respiratora i trenutno ih 33 'čeka na poziv' iz bolnice kojoj budu potrebni.

>> Srbija proglasila epidemiju svinjske gripe

>> Preporuke o postupanju u slučaju pandemije

>> Broj zaraženih od nove gripe popeo se na 2500

Ministrov sin u nedjelju je također obolio od novog virusa gripe. 'Dobio je temperaturu, ali danas je već dobro. Uzimao je samo lijekove za snižavanje temperature i to je bilo dovoljno. Neće trebati cjepivo', kaže ministar.

'Panike nema, spremni smo i nema potrebe da hrlite u bolnice. Javite se liječnicima obiteljske medicine koji su dobro informirani i oni će vam dati daljnje upute. Nema mjesta panici', umirio je javnost ministar Milinović.

Od gripe tipa H1N1 do sada je preminuo 61-godišnji Splićanin i njegova trogodišnja sugrađanka koja je bolovala i od leukemije. Prema podacima Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj je trenutačno 2500 oboljelih od svinjske gripe. Od toga su 503 slučaja laboratorijski potvrđena, a 1997 slučajeva gripe nije laboratorijski potvrđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene