Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljeni svi uvjeti

Srbija proglasila epidemiju svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je danas proglašena epidemija zbog pojave svinjske gripe, priopćio je tako srpski ministar zdravstva Tomica Milosavljević.

Ministar zdravstva Srbije proglasio je epidemiju na prijedlog radne grupe za sprečavanje pandemije, piše B92. 'Na osnovi ocjene epidemiološke situacije i na osnovi procjene kako će se ona razvijati narednih mjeseci, postoje svi uvjeti da se proglasi epidemija. Kako u ovom trenutku imamo 258 potvrđenih slučajeva zaraze svinjskom gripom, a broj će se u naredno vrijeme povećavati, u bolnicama zaraznih bolesti ima preko 350 ljudi, sedam je osoba umrlo od svinjske gripe, to su uvjeti na temelju kojih je proglašena epidemija', rekao je Branislav Tiodorović, član radne grupe.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

Progovorio je i o mjerama prevencije. 'Ništa posebno se neće dogoditi. U ovom blagom valu gripe nećemo zatvarati škole, zabranjivati skupove, održavanje koncerata i kazališnih i kino predstava. To će se raditi na osnovi procjene situacije ovlaštenih institucija. U drugom valu gripe, najvjerojatnije nakon Nove godine, proglasit ćemo određene mjere', pojasnio je Tiodorović. 

>> Broj zaraženih od nove gripe popeo se na 2500

>> Od svinjske gripe obolio i sin ministra zdravstva

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

Ministar Milosavljević je kazao kako će 23 instituta i zavoda za javno zdravstvo u 25 srbijanskih okruga, na temelju odgovornosti koja im pripada, razmotriti konkretne mjere na području svakog okruga te da to znači kako trenutačno nema opće zabrane okupljanja. Najavivši prva cijepljenja za početak prosinca, ministar je pozvao građane da to učine čim bude moguće, jer je to, kako je rekao, jedini način na koji će se ograničiti širenje virusa te spriječiti smrtni ishodi. Pomoćnica ministra zdravlja Ružica NIkolić osvrnula se na špekulacije o neželjenim posljedicama cjepiva te rekla da je cjepivo kao i svaki drugi lijek. Dodala je kako se dosad 40 milijuna ljudi cjepilo protiv gripe bez neželjenih posljedica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene