Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb i Sarajevo bez dogovora

Spor o prebivalištu: Hrvati iz BiH boje se gubitka prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor završila je konzultacije s vrhom HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Vruća tema bila je novi zakon o prebivalištu. Predstavnici Hrvata iz Bosne i Hercergovine uvjereni su da će time izgubiti već stečena prava.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

Je li ovo početak raščišćavanja biračkih popisa u Hrvatskoj ili dogovor između Zagreba i hrvatskih stranaka u BiH? Razgovarala su dva izaslanstva, ali dobiva se dojam da se još uvijek dvije strane ne razumiju. Zagreb je spreman riješiti problem pitanja prebivališta. BiH Hrvati morat će u sljedećem razdoblju odlučiti hoće li živjeti u BiH ili Hrvatskoj. Zakon o prebivalištu bio je temelj za brojna socijalna prava, ali i brojne izborne sumnje u proteklim godinama. Nema nikakvog konkretnog dogovora. Saborska procedura je takva da će se u sljedećih šest mjeseci o njemu raspravljati, a i nema pravog podatka koliko godišnje Zagreb šalje na raznim socijalnim pravima u BiH. Grube procjene govore o stotinama milijuna kuna. To je u ovom trenutku egzistencijalno pitanje.

>> Zbog socijalnih davanja tisuće sele iz BiH u Hrvatsku?

Gotovo je izvjesno da će Hrvati u BiH izgubiti socijalna prava novim zakonom o prebivalištu. No, postoji mogućnost da Zagreb i Sarajevo postignu službeni sporazum gdje će se transferi slati direktno u Sarajevo temeljem proračuna. Oporbenim i nevladinim udrugama godinama je prebivalište bio predmet spora. Bilo je mjesta gdje su na jednoj adresi, u jednoj kući stanovalo i do 50 ljudi i tako su ostvarivali socijalna prava. Ali kako je smatrala oporba povećavala se i mogućnost manipuliranja na izborima.

Gotovo je izvjesno da će Hrvati u BiH izgubiti socijalna prava. Sada kada se ovo pitanje pokušava raščistiti, oporba upozorava da treba pronaći pravi model, a da Hrvati u BiH ne gube svoja socijalna prava. ‘Znamo da su veliki broj bosanskohercegovačkih Hrvata prebivalište prijavili u Hrvatskoj, iako je upitno koliko je to i prema sadašnjem zakonu zakonito, da bi ostvarivali neka socijalna prava koja u BiH ne bi mogli ostvariti na taj način. Na taj način se, možemo reći, zaobilazi zakon i oštećuje hrvatski Državni proračun’, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

‘Ono što je ključno kod ovog Zakona je da se ljude ne smije brisati preko noći iz evidencije prebivališta. Moraju se prvenstveno informirati o tome što to znači za njih, koje su posljedice. Bitno je kako će izgledati provedba Zakona na terenu. Hoće li se možda neke osobe brisati, a neke neće brisati. Također je ključno da se ljudima ostavi pravo žalbe’, rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Kada dobijemo novi Zakon o prebivalištu, prestat ćemo biti jedina zemlja u svijetu koja ima više birača od stanovnika, a i znat će se koliko je točno birača potrebno da prođe referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene