Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turisti koji ovih dana posjećuju Split mogli bi se neugodno iznenaditi turističkim turama koje im nude nelegalni turistički vodiči.


Ako ste se ikada zapitali što sve turisti saznaju o Lijepoj našoj za vrijeme svog posjeta, odgovor bi vas mogao iznenaditi. Naime, službeni i educirani turistički vodiči u Splitu muku muče s nelegalnim vodičima koji turiste doslovce vuku za rukav i obećavaju im obilazak grada kakav još nisu doživjeli.

Vezani članci Željko Kerum najavio kandidaturu za gradonačelnika (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 5 Kerum kuhao novinarima pa najavio ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Splita Taksi, ilustracija (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavić) Novi bizaran napad u Splitu: Slomio Norvežanki nos da prije nje uđe u taksi

Upravo to htjela je provjeriti jedna radijska voditeljica te se pridružila jednoj skupini pod vodstvom vodičice koja turiste vodila gradom pripovijedajući im na savršenom engleskom jeziku. Logično je da se turistički vodiči dotaknu povijesti mjesta o kojem govore, nekih zanimljivosti, istaknu neke posebnosti, no ova je vodičica otišla korak dalje.

>> Tajne vodiča: Evo što turiste doista zanima o Hrvatskoj!

Provodeći turiste kroz Dioklecijanovu palaču rekla im je kako su Splićani lijeni te da su se bunili protiv izgradnje nove Rive, ali da se nikada nisu bunili što nema posla jer im nerad odgovara. Saznali su i sve o sukobima navijačkih skupina za vrijeme nogometnih utakmica, ali i o prvom splitskom gay Prideu na čije je sudionike bacano kamenje. Isto tako, rečeno im je i da Splićani ne nose ružičastu boju jer smatraju kako to nije boja za muškarce.

Iako su neke od priča koje je ispričala i istinite, primjerice sukobi navijača i kamenovanje na Prideu, postavlja se pitanje kakav dojam one ostavljaju na turiste koji prvi put stignu u Split i hoće li se turist, koji o našoj zemlji ne zna ništa osim onoga što mu je za vrijeme ovakve ture ispričano, ponovno vratiti.

Članovi Udruge turističkih vodiča Splita kažu kako već dulje vrijeme upozoravaju Grad na nelegalne turiste. 'Naših 160 članova licencirani su vodiči koji prolaze trajnu edukaciju, zna se o čemu govore i nemamo problema ni žalbi. Ova nelegalna konkurencija, ako se uopće može nazvati konkurencijom, ruši ugled grada i to što rade katastrofalna je prezentacija spektakularne baštine', rekao je za Slobodnu Dalmaciju donedavni predsjednik Udruge turističkih vodiča Splita, Leo Nikolić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook