Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrijte i vi

Tajne vodiča: Evo što turiste doista zanima o Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovarali smo s nekoliko turističkih vodiča u Zagrebu, Puli i Šibeniku koji su nam otkrili što se turistima najviše sviđa u Hrvatskoj.

'Zašto su svi vani na terasama kafića?', jedno je od najčešćih pitanja koje turistički vodiči čuju u Šibeniku, ali i u ostalim hrvatskim gradovima. 'To uvijek primijete, pa ja da baš ne kažem da se ne radi, kažem - znate, mi nemamo pauzu za ručak kao vi, već pauzu za kavu', kaže uz smijeh Irena Kuač iz Šibenika. Kaže i da turisti, ako dođu malo izvan sezone, primijete i kada je grad 'mrtav', a ulice prazne. 'Kada nema nigdje nikoga, onda im kažem da je vrijeme sieste', kaže simpatična Irena koja nam je otkrila što to posebno fascinira turiste kada dođu u Šibenik.

Pročitajte i ovo Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije" Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

Ovo sigurno ni vi niste znali o Šibeniku!

'Svih ugodno iznenade dvije pojilice za pse i mačke iz 17. stoljeća na Marulićevu trgu odakle su životinje pile vodu ili dobivale hranu. Naime, sredina 17. stoljeća bio je period najveće kuge, a oni su baš tada izgradili pojilice za vodu psima lutalicama', prepričava Irena i dodaje još jednu zanimljivost koju možda ne zna ni velik broj Hrvata. 'Šibenik je bio prvi grad na svijetu koji je bio osvijetljen električnom rasvjetom preko hidrocentrale, 1895. godine. Na Marulićevu trgu nalazi se replika lampe koja je bila dijelom prve gradske električne rasvjete, a ideju za izgradnju hidroelektrane imao je tadašnji gradonačelnik Ante Šuput. Njegova je kuća bila prva privatna kuća s električnom rasvjetom, a uz njegovu među prvima je tu 'povlasticu' imala i javna kuća', kaže Irena.

>> Crkva se obrušila na turističke vodiče!

Turisti vole čuti legende i priče iz naroda, ali i hrvatsko pivo

'Zanimljive podatke, priče domaćih ljudi, legende - upravo to vole čuti turisti', kaže Sanja Mrvić koja radi kao turistički vodič u Puli. Kaže da sve oduševi legenda o svetoj Eufemiji iz Rovinja, priča o pulskoj Areni i to što je jedina od svih amfiteatara u svijetu imala 4 tornja u kojima se skupljala kišnica, vole piče o gladijatorima, ali i dobru domaću hranu i piće. 'Svi su oduševljeni domaćom rakijom, a nedavno sam imala grupu turista iz Venezuele, bili su to odvjetnici sa svojim suprugama. Kada sam mi spomenula hrvatska piva, odmah smo morali autobusom stati da se oni 'opreme' za put. Pivo jednostavno obožavaju', prepričava Sanja.

'Drugi najpopularniji sport u Hrvatkoj: Ispijanje kava i gledanje prolaznika'

Rakije i domaće pivo vole i turisti koji se nađu u centru Zagreba. 'Ja turistima u šali kažem da je prvi najpopularniji sport u Hrvatskoj nogomet. A drugi najpopularniji je ispijanje kave i promatranje ljudi', kaže u šali Martina Cernogoroaz koja je licencirani turistički vodič još od 2001., a s kolegicom Jelenom Popović ima registrirnu tvrtku Privateguidezagreb. 'U Zagrebu se svi prestraše kada čuju top! Trudim se ne zaboraviti ih upozoriti na taj običaj jer da se nađemo pored topa i da on pukne, a da im prije to ne spomenem, mislim da bi svi popadali po podu', uz smijeh kaže Martina.

'Turisti se uvijek iznenade kada im kažem da je Tkalčičeva, u kojoj je sada hrpa kafića, nekada bila potok, a oduševljeni su koliko je Zagreb zelen i čist. No svi uvijek primijete ružne grafite o fasadama i gotovo me svi na obilascima pitaju zašto ih ima toliko puno', prepričava Martina.

Pekare, koje Zagreb ima gotovo na svakom uglu, turistima se jako sviđaju. 'Amerikanci su toliko oduševljeni njima da ni ne pitaju za McDonald`s. I svima je nevjerojatno da mogu kupiti neko pecivo ili komad pizze i onda sjesti na terasu nekog kafića. Naime, vani upravo kafići uvijek nude različitu hranu ili bar sendviče', kaže Marina.

>> Zagreb ljeti više nije 'uspavani' grad, turisti ga obožavaju!

Mladi vole Stross, svi su oduševljeni Muzejom prekinutih veza, dobrom domaćom rakijom i lokalnim pivnicama. S obzirom na to da u prosjeku turisti u Zagrebu ostanu tek pokoji dan, sigurno im ne može biti dosadno. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene