Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Stjepan Mesić na današnjem obilježavanju međunarodnog protukorupcijskog dana rekao je kako traži da se istraži i objavi sve od prodaje prve Inine dionice pa do danas.


Ivu Sanadera nisam prozvao, već sam samo rekao ono što je činjenica', rekao je Mesić upitan zašto je sada prozvao bivšeg premijera Ivu Sanadera vezano uz Inu.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković otkrio: ''Sljedećih dana ćemo osigurati dodatne doze Pfizerova cjepiva''. Vlada raspisala lokalne izbore Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje

Ponovio je da je od bivšeg premijera Sanadera pokušavao saznati informacije o prodaji Ine MOL-u. 'Pitao sam upravu Ine što oni o tome znaju. Oni su rekli ništa', kazao je Mesić dodavši da je potom pitao i Sanadera zna li išta o prodaji, a koji mi je rekao da to 'za sada nije tema'. Nakon toga iz uprave Ine saznao je da je to 'posao koji se odvija izvan Ine, da Ina o tome ne zna ništa, ali da bi voljeli da ih netko nešto pita'.

>> Drugi ne smiju dugovati niti lipe, no Ina može milijarde

Mesić je kazao kako je nakon toga Sanaderu predložio da nazove članove uprave Ine, ali da on nije zvao niti predsjednika uprave niti bilo koga iz uprave. 'Kada sam četvrti put rekao Sanaderu zašto ne razgovara s predstavnicima Ine, rekao mi je da nema potrebe jer je sve dogovorio Damir Polančec', dodao je predsjednik. Mesić smatra da se sada mediji bave 'perifernim stvarima, a ne suštinom' jesam li rekao 'da se prodaje Ina ili se ustupaju ili se predaju dionice'.

'Mene zanima što je Hrvatska dobila'

Suština je da je vlada Ivice Račana prodala 25 posto plus jednu dionicu za više od 500 milijuna dolara, da je sada izvršena jedna transakcija navodno u skladu s temeljnim ugovorom i da je MOL postao vlasnik više od 47 posto dionica, kazao je. 'Mene zanima što je Hrvatska dobila", rekao je Mesić. Dodao je da je Hrvatska prije dobila pola milijarde dolara te se upitao što je dobila sada.

'Ja tražim da se od prve prodaje prve dionice Ine ide do danas', istaknuo je Mesić upitan hoće li tražiti istragu u vrijeme kada je Račanova vlada provodila privatizaciju Ine.

Na upit je li nemoguće da uprava Ine nije ništa znala kazao je da su mu predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević te članovi uprave Mirko Zelić i Josip Petrović rekli da 'ih nitko ništa u vezi predaje dionica nije pitao'. Upitan zna li tko je 'glava korupcijske hobotnice', Mesić je prepustio novinarima da to istraže dodavši da on nije tužitelj.

'Davno sam rekao da je korupcija počela u javnim nabavama", istaknuo je Mesić podsjetivši da je pokrenuo prije šest godina aferu o kupnji vojnih kamiona. (Hina)