Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽI OSTAVKE

Grbin nakon uhićenja: "Ovo je odgovornost Andreja Plenkovića"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak da je ovo što se dogodilo u Ini jedna od najvećih pljački Hrvatske poručivši da se radi o odgovornosti premijera Andreja Plenkovića i ekipe koje je postavio u Inu te zbog toga trebaju otići.

"Ovo čemu svjedočimo u zadnja dva dana jedna je od najvećih pljački u povijesti Hrvatske. Pljački koja se dogodila u trgovačkom društvu u kojem je Hrvatska najveći suvlasnik i ima preko 40 posto udjela", rekao je Peđa Grbin na konferenciji za medije vezanoj uz malverzacije u Ini.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

U subotu su USKOK i policija uhitili petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Ističući kako nije šokiran što se na čelu "te priče" nalazi osoba s HDZ-ovom iskaznicom, Grbin je rekao i da je ironično da je na čelu Nadzornog odbora Ine i na čelu Visokog časnog suda HDZ-a Damir Mikuljan koji nije vidio da mu se pred nosom krade najmanje milijarda kuna.

"Je li bilo još ovakvih ugovora?"

"HDZ-ovci iz kruga Andreja Plenkovića bili su poslani u Inu da kontroliraju što se tamo događa. I gle čuda, nisu primijetili da HDZ-ovac u Ini krade. I ne jednu kunu, deset kuna, tisuću kuna, već milijardu", kazao je.

Grbin smatra kako će se takve stvari događati sve dok "HDZ-ova šapa stoji na našim poduzećima". Uz to, upitao se i je li ovakvih ugovora bilo još.

Ocijenio je da je ovaj otkriven samo zbog djelovanja Poreznog USKOKA, tijela koje je prije šest godina Plenkovićev HDZ pokušao ukinuti, a što su oporba i mediji spriječili. "Pokušali su ga ukinuti, nisu uspjeli", poručio je.

Grbin je upitao što su radili hrvatski članovi Uprave i Nadzornog odbora Ine. Očito ništa, smatra, jer niz godina ne primjećuju da se u Ini događa ovako ogromna pljačka.

"Ovo je Plenkovićeva odgovornost"

Zanimalo ga je i što je radilo Ministarstvo gospodarstva jer su iz vinkovačkog trgovačkog društva upozoravali da se nešto događa.

"Zašto se sve ovo uz sve te mehanizme kontrole koje bi trebali postojati otkrilo tek kada su stotine milijuna kuna legle na nečiji račun i kada se aktivirao sustav ustrojen na razini EU da reagira kada se pojavi sumnja na pranje novca", upozorio je.

"Ovo je odgovornost Andreja Plenkovića, ekipe koju je on postavljao u Inu i njegove HDZ-ove klike. I zbog toga oni moraju otići", poručio je. Drži da bi bilo normalno da netko preuzme odgovornost sam i podnese ostavku, ali, smatra da se to neće dogoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene