Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPOKON SE OGLASIO

Filipović najavio izvanrednu reviziju u INA-i: ''Moram razočarati one koji ovo žele povezati sa mnom''

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je donedavno i sam bio član Nadzornog odbora INA-e, oglasio se napokon o velikoj pljački kojom je ta kompanija oštećena za najmanje milijardu kuna i najavio pokretanje izvanredne revizije plinskog poslovanja u INA-i.

Bivši nadzornik u INA-i, aktualni ministar Andreja Plenkovića Davor Filipović sazvao je hitan sastanak s Upravom INA-e.

''Sazvao sam sastanak da bih dobio detaljno obrazloženje svega što se događalo. Čestitao bih Ministarstvu financija, USKOK-u, policiji i svima uključenima u razotkrivanje afere'', naglasio je bivši član Nadzornog odbora INA-e te aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Filipović se očešao o Vanđelića

''Proteklih dana je bilo nekih koji su pokušali u pitanje dovesti moju odgovornost i mene povezati s time. Moram ih razočarati - bio sam četiri mjeseca u NO-u, sporni ugovor je s tvrtkom OMS potpisan dva mjeseca prije nego što sam došao u NO. Sve se događalo od 2020. Poznato je tko je tada bio u NO-u, tko je bio predsjednik i članovi Uprave INA-e'', kazao je Filipović i najavio izvanrednu reviziju u INA-i, nakon što je šutio cijeli vikend, a sada neizravno prozvao i Damira Vanđelića.

''Moram naglasiti kako nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi INA-e za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama. Netko je tada trebao nadzirati taj ugovor i odobriti ga'', istaknuo je.

''Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, cijene plina, ugovore... Važno je napraviti i reviziju internih kontrola", rekao je te dodao da je sazvao izvanrednu sjednicu NO-a, koja će se održati u srijedu.

Upitan je li Vlada znala za aferu i ranije, odvratio je samo da sustav funkcionira.

''Ovo je otkriveno reakcijom službi Samostalnog sektora za pranje novca u okviru Ministarstva financija. Blokirana je imovina. Sustav funkcionira - od policije do Ministarstva. Osobno nisam znao, ugovor je potpisan dva mjeseca prije mojeg dolaska. Uprava INA-e mora ponuditi jako puno odgovora'', poručio je Filipović.

''Nisam Ćorićev odvjetnik''

Upitan je li se čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem, Filipović je odvratio: ''Nisam. Nisam njegov odvjetnik, ali ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja.''

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 2 Gost DNevnika Nove TV Hajdaš Dončić o aferi koja trese državu: "Nepojmljivo mi je da strateška kompanija dopusti da direktori maznu pare"

Za petero uhićenih zbog malverzacija s prirodnim plinom, koje USKOK sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja našli su se direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Šurjak za gotovo 69 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 2 Gost DNevnika Nove TV Hajdaš Dončić o aferi koja trese državu: "Nepojmljivo mi je da strateška kompanija dopusti da direktori maznu pare"

Nadzorni odbor INA-e ima devet članova, od kojih Vladi RH pripadaju tri mjesta, pet mjesta mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika. Hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene