Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili izvanrednu sjednicu NO-a

Oglasio se MOL o pljački Ine: Za mega aferu doznali iz medija

MOL Grupa je u ponedjeljak izvijestila da je za "slučaj Škugor" doznala iz hrvatskih medija te istaknula da surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum.

"MOL Grupa je nažalost u subotu doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija", izvijestili su iz MOL-a navodeći kako osuđuju postupke Škugora i njegovih partnera.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna petero uhićenih Malverzacije teške milijardu kuna: U tijeku je posljednji pretres, očekuje se odluka o istražnom zatvoru

"MOL Grupa zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju slučaja Škugor. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum", istaknuli su iz MOL-a.

Navode i kako je kao prvi korak, potpredsjednik NO Ine József Molnár zatražio izvanrednu sjednicu NO za srijedu, nakon što je informaciju dobio u subotu rano poslijepodne.

"Na sjednici NO članice MOL Grupe predložit će pokretanje temeljite i detaljne istrage kako bi se razumjeli svi dijelovi slučaja Škugor, uključujući i kontrolni mehanizam unutar Ine", istaknuli su iz MOL-a.

Također navode kako MOL Grupa predlaže da se interna istraga učini dostupnom nadležnim tijelima.

Iz Ine su danas priopćili da njezina Uprava i NO nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage, a da je Damir Škugor imao ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura, uz supotpis njegovog zamjenika.

"Uprava i Nadzorni odbor Ine nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage. Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave Ine, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. Sukladno svojim ovlastima, Damir Škugor je potpisnik svih ugovora koji su predmet istrage", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će Ina pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje.

"U narednim danima održat će se izvanredne sjednice Uprave i Nadzornog odbora Ine. U Ini već traje detaljna istraga ovog slučaja, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole. Opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena", kažu u Ini.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene