Alergičarima na ambroziju sve je gore, jer je cvjetanje u punom jeku.


Sve je više djece koja boluju od alegije. Stoga, liječnici savjetuju roditelje, ako njihovo dijete ima simptome slične prehladi duže od dva tjedna, da ga odvedu na pregled i testiranje na alergije.

Vezani članci Ambrozija, ilustracija Stiže pošast koja svake godine pogađa sve veći broj ljudi: "Grdo, oči se zakrvare..." Stručnjakinja savjetuje na koji si način možete pomoći Slika nije dostupna 'Do 2020. će 50 posto stanovništva biti alergično'

Tara već godinama boluje od niza alergija. "Na mačku, psa, grinje, trave, ambroziju", kaže ona.

Upravo je sezona cvjetanja ambrozije. "Svrbe me oči i kišem i nos mi curi", kaže Tara.

Želite se obraniti od alergija? Pojedite hranu koja padne na pod!

Ambrozija je najrašireniji alergen, pa ne čudi što je svake godine sve više alergičara. Posebice, djece.

"Kad djeca pođu u vrtić i u školu, onda počinji i njihovi i naši problemi. To je onaj naš svakogodišnji program plus koji je sad aktualan. Ali mi taj Program plus imamo svake godine u ovo vrijeme kad cvijeta ambrozije", kaže dr. sc. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrenjak u Zagrebu.

Svi oni koji imaju ili sumnjaju na alergiju moraju pratiti peludni kalendar. "Oni koji borave u vanjskim prostorima trebali bi svaki dan oprati kosu i baciti odjeću te obući drugu odjeću idući dan. Uzimati lijekove, apsolutno. Ako postoje tegobe, tegobe se moraju liječiti, ali se mogu i spriječiti", dodaje dr. Željka Vlašić iz iste bolnice.

Ako se alergija uoči na vrijeme, veće su mogućnosti izlječenja i manje su posljedice. "Ako vi u dječjem periodu na vrijeme dijagnosticirate, liječite takvo dijete, ono nema kasnije, trajne kronične posljedice", ističe Nogalo.

Svi oni koji imaju dulje od dva tjedna simptome slične prehladi, liječnici im preporučuju neka naprave testiranje na alergije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook