Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Šalabahter': Bloger otkrio varanje

Evo kako izgledaju namještena testiranja za posao u državnim institucijama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi je znanstvenik ostao šokiran kada je došao na jedno od testiranja za posao u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedna je kandidatkinja, kaže, pred očima člana povjerenstva nadležnog za nadziranje provedbe ispita, doslovno prepisivala iz šalabahtera.

Mladi znanstvenik Stjepan Šuman bio je dovoljno hrabar da na svom blogu piše o nepravilnostima na testiranju za posao u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održanom 10.01.2012. od 10:30-11:30 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Isplati se prijaviti nepravilnosti Bloger uspio! Testiranje za posao u Fondu za zaštitu okoliša djelomično poništeno!

Bio je, kaže iziritiran što dvije osobe koje su bile zadužene za nadziranje testiranja nisu reagirale na, kako kaže, očite nepravilnosti. Navodi kako je jedna kandidatkinja prije ostalih došla na testiranje i prelistavala ispit. Dodaje kako ga je pisala s olovkom umjesto s kemijskom te da je pored sebe imala šalabahter. Sve je to Šumana iziritiralo pa je uzeo šalbahter i odlučio sve prijaviti.

Slučaj su potvrdili i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 'Na testiranju je, na ukazano nepravilno postupanje od strane jednog od kandidata, član povjerenstva zadužen za provedbu pismenog testiranja reagirao udaljavanjem istog s testiranja', stoji u odgovoru koji  je potpisao direktor Fonda Zlatko Ivaniš.

No, Šuman ističe da je među šalabahterima bio i jedan list A4 formata čiji se sadržaj nije dobro vidio nakon skeniranja pa ga je sam utipkao u kompjuter. Kaže da je to vrlo značajno jer je, kaže, 'tekst doslovni prijevod zadanog zadatka za prijevod sa hrvatskog na engleski. Prijevod je profesionalni engleski koji je mogao nastati jedino uzimanjem iz literature iz koje je i zadan. To dodatno potvrđuje tezu da je prepisivačica imala čist uvid u testove prije testiranja.'

No, u Fondu to opovrgavaju. Kažu da je test za prijevod s hrvatskog na engleski bio drugačijeg sadržaja što su potvrdili i originalnim zadatkom:

Šuman odgovara da je to zadatak s jednog drugog testiranja u Fondu jer je on ondje bio na njih 6. To je, kaže, dokaz da je kandidatkinji netko dao zadatke iz testova.

Šuman kaže da se svačega nagledao na testiranjima za državne institucije, ali da je ovoga puta bilo sve preočito. O svemu piše blog, a s nekolicinom kandidata koje je upoznao na testiranju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira prijaviti slučaj.

Kome u sličnim situacijama kandidati mogu prijaviti nepravilnosti? 'Tijekom testiranja članu povjerenstva koji je zadužen za taj dio pismenog testiranja ili nakon testiranja treba uputiti pismeni podnesak samom Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', odgovorili su u Fondu.

Stjepan Šuman nam je rekao da se na različitim testiranjima za posao u državnim institucijama svega nagledao. Od toga da se zadaci slikaju iPhoneom i pošalju nekome drugome da ih rješava, da se mobitelima putem interneta traže zakoni koji su zadani u testovima pa do toga da kandidate nitko ne nadgleda na testiranjima. Ova posljednja priča iz Fonda je kaže, prelila čašu i morao je sve prijaviti.

Ukoliko i vi imate slično iskustvo, koje možete nekako potkrijepiti, javite nam se na moj.report@novatv.hr.

Slučaj o kojem pišemo komentirala je i Vlada preko Twittera. 'Detalje o slučaju komentirali su iz Fonda. Utvrdili su nepravilnosti i postupili kako valja', napisala je Vlada. Vidjet ćemo hoće li utvrditi tko je odgovoran da je uopće došlo do nepravilnosti ovakvih razmjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene