Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas su nastavili pregovore o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, a uoči nove runde pregovora sindikalni pregovarači istaknuli su kako je dogovor moguć o materijalnih pravima, ali ne i o smanjenju plaća.


Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je kako smatra da Vlada ne bi smjela dirati osnovnu plaću. S druge strane, kaže Babić, prema njegovim saznanjima ima dosta malverzacija s putnim troškovima i tu postoji prilika za uštede.

Babić upozorava da Vladin najnoviji zakonski prijedlog, kojim bi se dodatak za radni staž određivao u kolektivnim pregovorima, nije raspravljen na Gospodarsko-socijalnom vijeću, te ocjenjuje da je u Hrvatskoj "socijalni dijalog farsa".

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ja na pitanje očekuje li da će danas biti postignut dogovor, odgovorila da sindikati "moraju izići s pozitivnim odgovorom na nešto što je dobro za sindikate i radnike", ako im je stalo da zadrže kolektivne ugovore i plaće.

Smatra da se sindikati mogu odreći jednokratnih materijalnih prava, ali da ne dolazi u obzir smanjenje naknade za minuli rad od 0,5 posto po godini staža, kao ni drugih elemenata plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako Vlada traži odricanja zaposlenih u javnom sektoru zbog agencija koje određuju kreditni rejting.

To je jedini pravi Vladin argument. Ako je to tako, danas ćemo se morati dogovoriti, kaže Ribić. Pritom naglašava kako bi Vlada zaposlenima u javnom sektoru trebala vratiti uzeto po izlasku zemlje iz krize. Ako Vlada ne vrati uzeto, argument kreditnih agencija ne vrijedi i nije važan, nego je jedino važno smanjiti cijenu rada i oteti ljudima što im pripada, smatra Ribić.

Dodaje da u zadnje vrijeme kreditne agencije manje pažnje obraćaju na fiskalna kretanja, a više na potencijal zemlje za rast i konkurentnost njezina gospodarstva. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavak pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru Slika nije dostupna NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Završio sastanak Vlade i sindikata