Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klarić svjedočio: 'Pomoć nije dolazila'

'Slavica se ponašao poput Staljina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Slavica se ponašao poput Staljina', rekao je otac poginulog Dina Klarića u nastavku suđenja Draženu Slavici, jedinom okrivljenom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima.

Svjedočenjem Joška Klarića, oca poginulog Dine Klarića, koji je zapovijedao vatrogascima na terenu, na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje Draženu Slavici, bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku, optuženom za mnoge propuste u gašenju požara na Kornatu, zbog čega je poginulo 12 vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽDO Šibenik Žalba Vrhovnom sudu zbog obustave postupka protiv Slavice Slika nije dostupna Slučaj Kornati Vatrogasci iskazali podršku Slavici

U gotovo četverosatnome potresnom svjedočenju Klarić opisao je sve što se događalo toga kobnog 30. kolovoza 2007. od ukrcavanja u helikopter do stradavanja i spašavanja unesrećenih vatrogasaca, a Dražena Slavicu optužio je za mnoge propuste koji su uzrokovali tu tragediju. Klarić je rekao da su vatrogasci prije polaska na intervenciju upozoravali Slavicu da na isti zadatak ne bi smjeli ići očevi i sinovi, na što se on oglušio.

'Pomoć nije dolazila, nije bilo ni vode za piće. Pitao sam se zašto se igraju kao mala djeca. Počeo sam se tući šakama po glavi da se probudim iz tog ružnog sna', rekao je Klarić. 'Rekonstrukcija nije obavljena dobro'

'Slavica se ponašao poput Staljina, da ga Dino nije slušao ostao bi bez funkcije kao i ja,' odgovorio je Joško Klarić na pitanje odvjetnika Čede Prodanovića o tome tko je zapovijedao na terenu.

Klarić se osvrnuo i na samo vještačenje događaja na Kornatima. 'Rekonstrukcija nije obavljena dobro, nije bio isti helikopter, ni brdo, samo posada', rekao je Klarić, otac Dina Klarića poginulog zapovjednika postrojbe na Kornatu.

'Nijedan DVD nema ljude osposobljene za desant'

Dodao je kako je helikopter kojim su letjeli do otoka Kornata bio na samoj granici izdržljivosti, a u njemu su bili i vatrogasci koji nisu bili osposobljeni za desant. Klarić je ustvrdio kako nijedan DVD na šibenskom području nema vatrogasce osposobljene za desant te da u 30 godina prakse nikada nije odrađena smotra vatrogasaca prije odlaska na intervenciju.

Nekoliko je puta ponovio da su na otoku imali teškoća pri uspostavlajnju veze s operativnim centrom u Šibeniku te da su unesrećeni pomoć čekali satima.Kao vatrogasac s dugogodišnjim stažem, Josip Klarić više je puta istaknuo kako sumnja da je bila riječ o eruptivnom požaru.

Nakon svjedočenja Klarić je htio ostati u sudnici, no, naposlijetku je morao izaći jer mu je sudac rekao kako će ga možda opet pozvati kao svjedoka pa ne smije ostati slušati ostale.

Na današnjem ročištu trebaju svjedočiti i Velimir Milošević i Zoran Bačić.

>> Slavica se ne smatra krivim za kornatsku tragediju

Podsjetimo, Slavica je na prošlom ročištu rekao kako se ne smatra krivim za pogibiju 12 vatrogasaca u požaru na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.

Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, Frane Lučić rekao je kako smatra da je Slavica kriv što ih je poslao tamo, ali da i drugi trebaju odgovarati.

'Ne smatram se krivim, uz dužno poštovanje prema pokojnim kolegama, i obranu ću iznijeti na kraju postupka', bio je rekao Slavica pred Županijskim sudom u Zadru.

Poslao dvojicu maloljetnika na teren

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Kako se navodi u optužnici, na gašenje požara na otoku Kornatu helikopterom je poslao dvojicu maloljetnika i civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili vježbe helikopterskoga desantiranja.

Na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca te oglušivanje na upućivane mu pozive u pomoć.

Očekuje se maratonsko suđenje

Očekuje se maratonsko suđenje koje će podrazumijevati više vještačenja i ispitivanje stotinjak svjedoka pa bi suđenje moglo potrajati mjesecima.

Tragedija u kojoj je od 13 vatrogasaca poginulo njih 12 dogodila se na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine. Jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog, mjesta na otoku Murteru.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene