Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon zamjene papirnatih elektroničkim receptima do danas je izdano između 2,5 i 3 milijuna e-recepata a, prema informacijama iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, sustav zasad funkcionira bez problema.


Nakon uvođenja e-recepta, počet će uvođenje e-uputnice koja bi papirnatu trebala zamijeniti u cijeloj zemlji 14. veljače. Zatim će uslijediti povezivanje pedijatrijske te ginekološke djelatnosti gdje bi primjena e-recepta i e-uputnice trebala započeti 7. veljače dok je početak povezivanja stomatologije planiran za 21. ožujka.

Vezani članci Jasna Karačić Šefica Udruge za prava pacijenata: ''Vidimo razne interesne skupine od kojih svaka želi zadovoljiti svoju stranu, a ne vidimo da to ide u korist pacijentima'' Uređaj za radijaciju - 2 Pokvario se uređaj za zračenje djece oboljele od raka: "Pregaženo je obećanje roditeljima"

'Projekt će povezivati oko 6000 subjekata u zdravstvenom sustavu, te će se na taj način smanjiti nepotrebna administracija, osigurati više vremena liječnicima za pacijente, dok ljekarnici ostaju bez čak 80-90 posto administrativnog posla', ističe ministar zdravstva Darko Milinović.

>> Uvođenje e-recepata prošlo bez većih problema

Elektroničke narudžbe liječniku

Dodaje kako pacijenti više neće morati podizati laboratorijske nalaze već će ih oni čekati kod njihova obiteljskog liječnika, a uspostava registara za praćenje pobola od pojedinih bolesti omogućit će bolje planiranje zdravstvene zaštite na nekom području. U idućoj fazi informatizacije zdravstva, planira se uvođenje sustava elektroničkog naručivanja gdje će liječnik elektroničkim putem iz svoje ordinacije moći pacijenta naručiti na specijalistički pregled u neku bolnicu, pa pacijenti više neće morati sami tražiti termin za obavljanje pregleda.

E-uputnica vrijedit će za svaku zdravstvenu ustanovu koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Prema saznanjima Ministarstva, u Europi je još jedino Danska uvela e-recepte, dok su u Španjolskoj uvedeni samo na području Katalonije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju