Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li Plenković imati 76 potpisa?

Krstičević: 'Imat će sigurno', Panenić: 'Prerano je još za to'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središnjici HDZ-a traju pregovori o sastavljanju parlamentarne većine i nove Vlade.

Pregovori između HDZ-a i Mosta vode se po radnim skupinama dok su razgovori sa zastupnicima manjina koji su trebali biti održani danas - odgođeni. Na Pantovčaku se u srijedu održavaju konzultacije, a još je neizvjesno hoće li HDZ-ov predsjednik do sutra skupiti 76 potpisa kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

'Sutrašnje konzultacije doživljavamo kao inicijalne konzultacije. Koliko sam ja vidio danas je predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda gospodin Hrvatin bio kod Predsjednice Republike. Dakle to je prvi korak. Ona je sazvala te prve konzultacije i nakon toga ćemo vidjeti. To ne dovodi u pitanje broj potpisa koje ćemo imati sigurno', rekao je šef HDZ-a Andrej Plenković.

HDZ-ovac Damir Krstičević kazao je da će HDZ imati potrebnih 76 potpisa za sutrašnji odlazak na Pantovčak kod Predsjednice na konzultacije.

'Ja se nadam, imat ćemo sigurno', odgovorio je Krstičević na pitanje hoće li HDZ skupiti potrebne potpise. No, na dodatno pitanje hoće li potpise imati već sutra, dodao je: 'Vidjet ćemo.'

Zdravko Marić (HDZ) i Tomislav Panenić (Most) zajedno su stigli u HDZ, pa je Marić spretno izbjegao pitanje jesu li postigli dogovor oko franka, i našalio se na njihov račun:

'Nisam mu naplatio prijevoz do ovdje. Vidite kakav sinergijski efekt smo postigli.'

Na pitanje hoće li Most dati svojih 13 potpisa za Plenkovića kao mandatara s kojima bi već sutra išao kod Kolinde Grabar-Kitarović, Panenić smatra da je za to još - prerano.

'Došao sam razgovarati ovdje o gospodarskim temama, samo sastavljanje Vlade i procedure ostavimo za neki drugi trenutak. Ima puno toga za razgovarati, u ovom trenutku bi bilo rano govoriti o potpisima,' poručio je Panenić.

Davor Ivo Stier kazao je da će se s manjincima sigurno voditi razgovori. Na pitanje hoće li do sutra imati i njihovih osam potpisa odgovorio je: 

'Rekli smo da očekujemo vladu HDZ-a i Mosta koju će, očekujemo, podržati i zastupnici nacionalnih manjina.'

Pregovora vodstva HDZ-a i nacionalnih manjina oko formiranja nove Vlade koji su se, po neslužbenim najavama, trebali održati danas ipak neće biti, a kako se može neslužbeno čuti danas se pregovara po radnim skupinama dok bi glavni pregovarači za stol trebali sjesti tek nakon što se dogovori konačna suradnja Mosta i HDZ-a.

VLADA ĆE IPAK IMATI ČETIRI POTPREDSJEDNIKA

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, izjavio je na dolasku u stranku da će Vlada sigurno imati četiri potpredsjednika.

'Sve ide dobro. Nastavljamo konzultacije u nekoliko radnih skupina. Sutra su inicijalne konzultacije kod Predsjednice i sve ćemo odraditi u ustavnim rokovima', kazao je Plenković. 

Most se, podsjetimo, protivio većem broju potpredsjednika u Vladi, no Plenković tvrdi da je dobro da ih ima više. Nagađa se da bi potrpedsjednici mogli biti Božo Petrov, Zdravko Marić, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Još jedna promjena vjerojatno je razdvajanje Ministarstva gospodarstva na dva dijela - gospodarstvo i energetiku. Neslužbeno, Mostu bi pripala energetika, u koju spada i INA, a gospodarstvo bi vodio HDZ.

Još jedan prijepor između Mosta i HDZ-a mogao bi biti PDV. Naime, Most je protiv smanjenja, no Plenković je danas rekao da će PDV smanjiti u drugoj godini mandata.

'HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom, ideja da se smanjuju stope PDV-a ići će u drugoj godini mandata. Siguran sam da ćemo s Mostom postići dogovor i oko ove teme', rekao je predsjednik HDZ-a.

Osvrnuo se i na prijepornu točku Mosta i HDZ-a koja se odnosi na spor s bankama oko 'švicarca' rekavši: 'Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštiti hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija koje će voditi taj postupak".

RAZGOVORI O POJEDINAČNIM ZAHTJEVIMA MANJINACA

Na Trgu žrtava fašizma, u središnjici HDZ-a, od jutra se okupljaju članovi stranke koji će nastaviti pojedinačne pregovore s predstavnicima manjina, ali i razgovore po radnim skupinama s Mostom.

Milan Kujundžić je na dolasku u središnjicu stranke kazao novinarima, odgovarajući na pitanja, da ga ne bi čudilo da se Ministarstvo gospodarstva razdvoji na gospodarstvo i energetiku. Ostavlja te odluke, međutim, mandataru Andreju Plenkoviću. Na pitanje bi li za njegovu Vladu trebao tražiti podršku i Željka Glasnovića, zastupnika izabranog u dijaspori koji je sasuo salve uvreda na Plenum studenata Filozofskog, izbjegao je odgovor kazavši da i to prepušta Plenkoviću. 

U ponedjeljak je održana još jedna runda pregovora HDZ-a i Mosta nakon koje su i Andrej Plenković i Božo Petrov izašli zadovoljni.

'Bilo je konstruktivno i ima razloga za optimizam', poručio je Petrov dok je Plenković kazao:

'Napredovali smo oko poznatih sedam točaka koje je Most iznio još uoči izbora. Mislim da smo tu vrlo blizu dogovora o svim pitanjima.'

Konzultacije kod Predsjednice počinju u srijedu, a vidjet će se hoće li do tada Andrej Plenković skupiti potrebnih 76 glasova zastupnika da bi od Grabar-Kitarović dobio mandat za sastavljanje Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene