Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimili njihov rad

Naša ekipa bila s pirotehničarima u minskom polju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li ikada vidjeli kako izbliza izgleda rad pirotehničara u minskom polju? Naša osječka ekipa danas je snimala upravo to!

Hrvatska se obvezala da će do 2019. zemlju očistiti od mina. Zbog nedostatka novca, taj je rok ozbiljno ugrožen. Prošle je godine razminirana tek polovica planiranih površina. A ove godine Vlada je za razminiranje predvidjela još manje novca. Nema drugog načina za uništavanje protuoklopne mine.

'Oprez. Rutina. Uvijek se čovjek mora skoncentrirat. Raditi ozbiljno i to je to', rekao je Zoran Kulić, pirotehničar. Mina se ovi ljudi ne boje. Njih muče egzistencijalni problemi. 'Problem je taj što mi ne znamo koliko ima posla, da li ćemo raditi, koliko ćemo radit', rekao je Kulić.

Pročitajte i ovo Mali Lošinj - 2 uvala čikat Detalji akcije u lošinjskom akvatoriju: Večeras počinje evakuacija građana, sve je spremno za premještanje mine Mali Lošinj ''Bogata ostavština'' Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Priprema se velika akcija

>> U eksploziji život izgubio pirotehničar, otac petero djece

Za razminiranje Vlada je ove godine izdvojila manje novca nego prošle. A već je i prošla godina bila kritična. Hrvatska je razminirala tek polovicu planiranoga.

'Samo pola tih sredstava je osigurano. Sve to dovodi u pitanje Otawsku konvenciju. 2019. je samo pusti san da mi možemo razminirati Hrvatsku', vlasnik tvrtke za razminiranje. Pesimizam pirotehničara ne dijele u Hrvatskom centru za razminiranje.

'Mi smo optimistični i mislimo da ćemo stići, da će za godinu-dvije recesija biti van Hrvatske', rekao je Mladen Crnković, iz Hrvatskog centra za razminiranje. Za 800 tisuća Hrvata koji žive uz mine i 2019. je daleka godina.

Ovdje se nalazi 70 protuoklopnih mina užasno velike razorne moći. Kada bi one sve u isto vrijeme eksplodirale mogle bi srušiti nekoliko stambenih zgrada. Od mina u Hrvatskoj je poginulo 506 osoba. Posljednja žrtva pirotehničar.

'Teško je biti skoncentriran kad sve oko tebe nije čisto. Mora sve oko tebe bit da ti uđeš u minsko polje čiste pameti i sve će biti dobro', rekao je Kulić. Kako stvari sada stoje, nije dobro ni za pirotehničare, ni za građane. Na koncu goleme štete trpi i gospodarstvo jer silni resursi leže pod minama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene