Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv kriminala se nastavlja

'Vrijeme je da saznamo tko nas je potkradao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje Damira Polančeca nimalo nije iznenadilo političke analitičare.

'Sve mi se ovo gadi, pa čovjek se više ne može probuditi, a da ne sazna da je netko uhićen i da je završio u zatvoru. Nema više lijepih vijesti da je netko nešto dobro i korisno napravio', komentirao je situaciju s uhićenjem Damira Polančeca politički analitičar Ivan Grdešić i dodao kako to ne znači da je on protiv uhićenja. 'Naprotiv, borba protiv kriminala se mora nastaviti i bitno je da napokon vidimo tko nas je to pokradao. Lavina je pokrenuta, ili, kako se to kad nas voli reći, stvorena je politička klima koja dovodi do toga da sustav sam projicira sljedeće poteze. To je vrlo dobro, jer napokon moramo vidjeti tko su pljačkaši', kaže Grdešić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

Upozorava i na jednu negativnu posljedicu koju je iznjedrila bitku s korupcijom i kriminalom. 'Stvorena je jedna nekreativna atmosfera u kojoj se svi boje nešto napraviti. Sustav je doveden u blokadu, umjesto da je osiguran prostor za napredak. Zavlada je društvena psihoza, ne da je ljude strah, nego imaju stav 'što to meni treba'', kaže Grdešić. 'Definitivno treba raščistiti tko nas je potkradao i stati na kraj društvu koje počiva na klijentelizmu, korupciji i privilegijama. Ako je Damir Polančec kriv, neka zato i odgovara', zaključuje Grdešić.

Za političkog analitičara Ivana Rimca uhićenje Damira Polančeca nije bilo iznenađenje. 'Bio je to očekivan potez, sve je išlo u tom smjeru i bilo je samo pitanje trenutka kad će se uhićenje dogoditi. I sama činjenica da se Vlada odrekla Polančeca govorila je da uhićenje slijedi', objasnio je Rimac i rekao kako će sudski proces pokazati smjer u kojem će se rasplitati situacija. Na upit potvrđuje li uhićenje Polančeca najave Vlade da se kreće u oštru bitku s korupcijom te da su svi jednaki pred zakonom, politički analitičar Ivan Rimac rekao je da će ostati suzdržan te da neće ulaziti u tako široke teze.

'Ovo je definitivno pozitivan korak jer pokazuje da je situacija u društvu i raspoloženje javnosti takva da se nezakonitosti ne toleriraju. To je veliki napredak za društvo koje time pokazuje transparentnosti i stupanj demokracije te također napredak za politiku koja se ovakvim postupcima počinje približavati temeljnoj funkciji, a to je služenje građanima', zaključuje Rimac.

>> 'Poraženo je još jedno Sanaderovo političko krilo'

>> Polančec u pratnji policije izašao iz svoje kuće!

>> Kosor: Razgovarat ćemo o izbacivanju Polančeca iz HDZ-a

Današnje uhićenje bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca nije iznenadilo ni političkog analitičara Davor Gjenera. 'To je dokaz da se nastavlja ono što je započelo prije nekog vremena, pokazuje da ona uhićenja ranije nisu bila vezana za reizbor glavnog državnog odvjetnika, ovo pokazuje da je riječ o ozbiljnom procesu koji ide dalje', objasnio je Gjenero. Nada se da uhićenje Damira Polančeca govori da smo svi jednaki pred zakonom i da situacija ide u tom smjeru. 'Ipak, ne možemo očekivati da politika neće imati utjecaj na toj razini antikorupcijske akcije', zaključuje Gjenero. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene