Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Gotovo ispitivanje u USKOK-u

VIDEO: Polančec se u USKOK-u aktivno branio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damira Polančeca je policija odvela u posebnu policijsku jedinicu za zadržavanje gdje je proveo noć.

Polančec je ispitan u USKOK-u te je oko 19.30 odvezen u posebnu policijsku jedinicu za zadržavanje. Od njegovog odvjetnika Ante Nobila smo saznali da se je odgovarao na sva pitanja i aktivno se branio. Nakon provedene noći u policijskoj jedinici za zadržavanje, Damir Polančec će tijekom jutra biti sproveden pred suca na Županijskom sudu. U USKOK-u sada moraju odlučiti hoće li protiv Polančeca pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor o kojemu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija gradnje stambene zgrade Gdje je stambena politika? Za mjesto u garaži traže 20.000 eura, a sve je više prisutan još jedan trend PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije

>> VRH HDZ-a suspendirao Damira Polančeca

>> 'Uvjeren sam da iza Polančeca stoji Sanader'

Ravnateljstvo policije priopćilo je da je Damir Polančec uhićen u sklopu akcije Manager odnosno zbog sumnjivog posla između Podravke, MOL-a i OTP Banke. 'Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje kako su prijavljeni ( r. 1968., r. 1977. i r. 1967.) počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti na način da su zlouporabivši svoj položaj i dane im ovlasti, te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi. Podravci prouzročili znatnu štetu velikih razmjera', stoji u priopćenju.

Osim njega za zlouporabe su osumnjičeni bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak i bivši član Nadzornog odbora Josip Pavlović. Obojica su od listopada prošle godine već osumnjičeni u aferi 'Spice'. Šestak je dodatno osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti prilikom usluga pravnog savjetovanja Podravke, a po sumnjama policije na to ga je poticao zagrebački odvjetnik Zoran Marković, koji je nešto prije 20 sati policijskim kombijem doveden u Uskok.

Policija je u 6 ujutro upala u kuću Damira Polančeca u Koprivnici i obavila pretres nekretnina te izuzela određene dokumente. Prema riječima njegovog odvjetnika, Polančec je od 7 sati lišen slobode. Osim potvrde da je Polančec uhićen, Borovec nije želio ništa više reći, pa niti je li uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade izvršeno po nalogu Uskoka, koji protiv Polančeca posljednjih mjeseci vodi istragu zbog sumnje u malverzacije prilikom izgradnje rasvjete na nogometnom igralištu u njegovom rodnom mjestu Đelekovcima pokraj Koprivnice.

Polančec je jučer tek nešto prije 12 sati u pratnji policije u civilu bez lisica na rukama izašao iz svoje obiteljske kuće u Koprivnici te ga je policija odvezla na ispitivanje. Policijski službenici koji su bili u njegovoj pratnji su iznijeli osobno računalo i dokumentaciju. Nakon izlaska iz kuće Damir Polančec je novinarima samo u prolazu rekao 'bumo se čuli'.

Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo je rekao kako se samo čuo sa svojim klijentom koji mu je kazao da je osumnjičen za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja. 'Više od toga ne znam, niti o kojem se djelu radi niti s kojim dokazima raspolažu. Nakon toga više nisam bio u kontaktu s gospodinom Polančecom. Vidjet ću ga opet tek kada ga tijekom dana dovedu u USKOK u Gajevu ulicu te ću nakon toga moći više reći. Trenutno ne mogu imati nikakav stav jer ne raspolažem činjenicama', rekao nam je Nobilo.

Nobilo sumnja da su dokazi protiv njegovog klijenata možda stigli iz inozemstva. 'Istraga u Hrvatskoj je odavno završena, većina osumnjičenika je i puštena, prema tome rezultati istrage u Hrvatskoj sigurno nisu pokazali bilo kakvu odgovornost Damira Polančeca. Materijali koji su došli iz Mađarske, i koji su objavljeni u medijima nisu ukazivali da je Polančec učinio bilo kakvo kazneno djelo, da li je u međuvremenu stiglo nešto novo, ili se raspolaže novim dokazima ja to ne znam', rekao je Nobilo.

Izvršen pretres zagrebačkog stana

Jučer oko 13.20 započeo je pretres zagrebačkog stana Damira Polančeca koji nije bio prisutan već je pretresu bila nazočna njegova kćer koja se koristi ovim stanom. Susjedi koji žive oko Polančecovog stana u Zagrebu nisu primijetili da se išta dogodilo što bi upućivalo na policijsku istragu. Tijekom pretresa stana na Vrbiku, stigao je i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Na upit novinara Nove TV da komentira današnje događaje, Polančec je rekao kako nije vrijeme za izjave. 'Bit će vremena za razgovor', kratko je dobacio Polančec.

Nakon pretresa zagrebačkog stana policija je Damira Polančeca odvela u policijski uskok u Heinzelovu na ispitivanje. Polančeca su policijski službenici izveli iz Hinzelove nešto prije 17 sati da bi oko 18.20 došao u sjedište USKOK-a u gajevoj ulici. Tamo je došao i njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Neslužbeno se doznaje kako je Polančec uhićen zbog kredita koji je mađarska banka OTP dala Podravci. Time se otklanja mogućnost da je bivši ministar gospodarstva uhićen zbog stare kaznene prijave vezane uz rasvjetu na nogometnom igralištu. Neslužbeno doznajemo da je uhićen i Zoran Marković, zagrebački odvjetnik na čije ime je registrirana tvrtka Fima Ami.

Šimonović: Polančec je uhićen u sklopu proširenja istrage oko Podravke

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je  da je, po njegovim saznanjima, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec uhićen u sklopu proširenja istrage u slučaju koprivničke Podravke. 'Moja su saznanja da je slučaj vezan uz proširenje istrage za Podravku', rekao je Šimonović na konferenciji za novinare.

Upitan što dalje slijedi u procesuiranju Polančeca, odgovorio je da o tome može tek načelno govoriti, odnosno da će se slučaj voditi po novim pravilima kaznenog postupka - ono što je nekada bilo zadržavanje (u policiji) sada je pritvor kojega može odrediti Državno odvjetništvo i može trajati najdulje 24 sata, i to ako postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela koje se vodi po službenoj dužnosti.Slijedi istražni zatvor o kojemu odlučuje sud, a predlaže Državno odvjetništvo, a utvrdi li se osnovana sumnja te postoje li za to opravdani razlozi, dizanje optužnice i eventualni početak suđenja može čekati u pritvoru.

Novinare je zanimalo je li Zoran Marković, zagrebački odvjetnik koji je navodno također uhićen, obavljao poslove za vladu, Šimonović je odgovorio kako o tome ne zna ništa, te da s njegovim ministarstvom sigurno nije radio.

Polančec negirao da se dogovarao s OTP-om i Inom

Polančec je prije mjesec dana priopćenjem reagirao na napise medija u kojima, između ostalog, stoji kako je utvrđeno da u jednoj klauzuli ugovora o kreditu koji je mađarska banka OTP dala Podravki stoji da koprivnička tvornica svoj dug, ako nema novaca, može vratiti dionicama INA-e. U tom kontekstu spominje se Damir Polančec kao osoba koja je u takve dogovore bila uključena. Polančec je sve te napise u svom priopćenju odbacio te naglasio kako mu uopće nije poznat sadržaj ugovora između OTP banke i Podravke te da nikad nije bio ni na kakvim sastancima u OTP banci ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu.

Što se tiče optuženih u aferi Podravka, prije desetak u pritvoru je ostao samo Zdravko Šestak, nakon što je sud ukinuo pritvor Darku Marincu, šefu Podravkinog nadzornog odbora te Saši Romcu, Milanu Horvatu iz varaždinske FIMA-e te rizničar Josip Pavlović ne leži se više u Remetincu. Šestak je ostao u pritvoru pod obrazloženjem da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Pušteni menadžeri branit će se sa slobode.

>> Mesić o Polančecu: Nemam komentara, nisam predsjednik

>> Odvjetnici podravkaša: Uhićenje Polančeca očekivano

>> 'Vrijeme je da saznamo tko nas je potkradao'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene