Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli potvrdila je da će se na redovnom izbornom saboru stranke, koji će se održati u ožujku, ponovno kandidirati za tu dužnost.


'Da, kandidirat ću se', rekla je Nansi Tireli, najavivši da će se sabor Hrvatskih laburista održati 20. ožujka u Zagrebu i da će, vjerojatno, imati protukandidate. Kandidacijski postupak je otvoren, uvjet za kandidaturu je potpora najmanje tri podružnice, a u ovom trenutku imam više od toga, rekla je Tireli.

Vezani članci Slika nije dostupna Nansi Tireli izabrana za predsjednicu Hrvatskih laburista Slika nije dostupna Predsjedništvo Hrvatskih laburista predlaže Nansi Tireli za v.d. predsjednicu stranke

Osobno zagovara više kandidata za predsjednika, kako bi se vidjele različite vizije, odnosno programi za četiri godine i kako bi izaslanici mogli odabrati najbolje.

Održavanje redovnog izbornog sabora zacrtano je u programu rada Hrvatskih laburista za 2016., dokumentu koji, uz prateća izvješća, svake godine moraju objaviti sve političke stranke, a ove godine su laburisti to učinili među prvima.

Tireli je formalno vođenje stranke preuzela u veljači prošle godine, na izvanrednom saboru održanom nakon ostavke Dragutina Lesara, prvog predsjednika laburista.

Zadovoljni s tri mandata

Sabor će biti prilika da se progovori o rezultatu na izborima za Hrvatski sabor, gdje laburisti imaju troje zastupnika - Tireli, Jaroslava Pecnika i Tomislava Končevskog, što je upola manje nego na prošlim izborima.

No, s obzirom na rejting koji su laburisti imali prije izbora, te na sve što im se dogodilo u zadnjoj godini mandata, kada su sa šest zastupnika spali na dvoje, Lesara i Tireli, s ta tri mandata su "uistinu zadovoljni", priznaje predsjednica stranke.

Dobrom se pokazala odluka da laburisti na izbore izađu u lijevoj koaliciji Hrvatska raste. Tri mandata to potvrđuju, laburisti su opet u prilici kroz parlament javnosti predstaviti svoju politiku, a osim toga, stranke koje su prije izbora imale veći rejting od laburista ostale su bez zastupnika ili imaju samo jednog, napominje Tireli.

Laburisti se već spremaju za redovne lokalne izbore koji se trebaju održati za godinu i pol. Tehničke pripreme za njih moraju se odvijati na najvišoj mogućoj razini, a izbori provesti tako da se ostvari uspjeh u najmanju ruku kao na izborima 2013., stoji u stranačkom godišnjem programu.

Žele više od dva načelnička mjesta

Želimo ozbiljno raditi na kampanji, ti izbori bit će test snage naših općinskih, gradskih i županijskih organizacija. Nadam se da ćemo osvojiti više od dva načelnička mjesta koliko ih sada imamo, tim više što su naši ljudi pokazali da se općine mogu uspješno i odgovorno voditi, kaže Tireli.

Najvažnije odluke oko lokalnih izbora stranka će donijeti u zadnjem kvartalu ove godine, dotad planira osnažiti odnose s medijima te znatno više koristiti društvene mreže. Laburisti su već ostvarili jedan od planova, središnji ured stranke iz nepodesnog prostora u Ilici preselili su u Ulicu baruna Trenka, a na staroj je adresi zagrebačka podružnica.

Stranku u ovoj godini očekuje i financijska konsolidacija jer su, pokazuju izvješća, 2015. završili u minusu od oko pola milijuna kuna.

Tireli pojašnjava da se smanjio pritok sredstava iz dva izvora: pao je broj saborskih zastupnika, te slijedom toga i iznos naknade za redovan politički rad, a zbog smanjivanja naknada vijećnicima manje je sredstava došlo s lokalnih razina.

Na to nismo mogli utjecati, no financijsku stanu ćemo uspjeti izbalansirati, jer se stranka vodi štedljivo, poručila je Tireli. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju