Treća grupa prekomjerno teškoh na Sljemenu je gdje će sljedećih 10-ak dana skidati kilograme.


Hrvati su među najdebljim svjetskim nacijama. 13 posto smrtnih slučajeva neposredno je od debljine, a još 60 posto umire od kroničnih bolesti uzrokovanih debljinom. I zato Sljeme postaje centar za liječenje prekomjerne težine. U kampu za pretile sljedećih 10 dana kilograme će skidati i treća grupa prekomjerno teških.

Vezani članci Luka Mišetić (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat" Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 890 novozaraženih: U Zagrebu najviše zaraženih, velik skok i u Splitsko-dalmatinskoj

U sljemenskom kampu 25 prekomjerno teških prekida sa zloupotrebom hrane.

Alarmantno istraživanje: Hrvatski srednjoškolci sve deblji, prijeti porast kroničnih bolesti

'Jela sam uz knjigu, jela sam uz televizor, to su navike o kojima ne razmišljaš. Ulovila sam se da sam pojela kutiju keksa čitajući knjigu', prisjetila se Ivanka Miletić, polaznica sljemenskog liječenja debljine.

Osim što bi, kad bi je naljutila djeca, 'ulazila' u frižider i najela se, Ivanka je i kao pomoćna kuharica imala profesionalnu deformaciju.

'To je bilo cjelodnevno jedenje, to je bilo stalno 'čapanje' plus normalni ručak, plus normalna večera', objašnjava.

Polaznik sljemenskog liječenja debljine je i Ivan Jurišić koji je imao sjedilačko radno vrijeme, ali i sjedilačko slobodno vrijeme.

U ruksacima donose što ne bi trebali

'Ja im ne želim kopati po njihovim ruksacima, ali nakon dva dana neki priznaju neki da su si nešto donijeli', kaže Sonja Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine. Među onim što donesu je i čokolada.

'Nas 25 pojede tu jednu čokoladu da ih naučimo koliko je čokolade korisno i koliko je dobro uzeti svaka osoba dnevno ', objašnjava Njunjić.

Da bi tu vještinu naučili, nekad je potrebno bolovanje.

VIDEO Na Sljemenu će uvidjeti što je pošlo krivo!

'Ako smo mi u hrvatskoj definirali da je debljina bolest, visoki tlak, lipidi nema šanse da se ta osoba pomakne ako je u svojoj obitelji, svom frižideru, svojoj okolini', smatra Njunjić.

Na liječenju se drugačije jede. Ujutro se kreće sa žitaricama, a međuobrok je voće, imaju sedam, osam obroka. Jede se glavni obrok pa salata pa juha, objašnjavaju Ivanka i Ivan koji je, kaže, prije na dijetama krepavao od gladi. Ivanka kaže da sada nije gladna.

Za skidanje 100 grama masti potrebno je potrošiti 900 kalorija!

Ali zasad su bez naglih pokreta. Ivan kaže da se bave aktivnošću s niskim intenzitetom od nekih sat vremena. Ivanka još nije krenula s nekim vježbama, a teretanu im, kaže, ne preporučuju. Krenut će, kaže, sa šetnjom, vožnjom bicikla, nekim laganijim stvarima.

Polako će i do 80 kilograma. Ivan do 85. A samo oni mogu pokrenuti promjene, poručuje im Njunjić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook