Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na redu druga grupa

VIDEO Na Sljemenu će uvidjeti što je pošlo krivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva grupa škole mršavljenja na Sljemenu izgubila je zajedno 70 kilograma. Došao je red i na drugu grupu, a u njoj su i Katica i Finka.

Debljina je ozbiljan javno - zdravstveni problem. Stoga je pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvoren Centar za promicanje zdravlja - Živjeti zdravo. U njemu će za sve zainteresirane građane, potpuno besplatno, biti organizirane radionice i predavanja na kojima će moći naučiti kako se zdravo hraniti te zdravo živjeti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) neki operacijom izliječe dijabetes Od 60.000 do 100.000 ljudi u Hrvatskoj čeka kirurško uklanjanje debljine: Na godinu se napravi tek oko 26 zahvata

Nakon prve grupa polaznika, njih 18, koja se uspješno riješila viška kilograma i u deset dana zajedno smršavjela čak 70 kilograma, došao je red i na drugu grupu.

Za skidanje 100 grama masti potrebno je potrošiti 900 kalorija!

I Katica i Finka došle su na Sljeme uvidjeti što krivo jedu. Katica Delić iz Solina ima 99 kilograma, a Finka Marić iz Zagreba želi skinuti 10 kilograma.

'Griješila sam navečer što sam jela. Uzimala čips i grickalice', kaže Finka. Katica pak kaže da ona uopće ne zna što nezdravo jede. A na pitanje jesu li kokoš i krumpiri koje je spomenula plivali u masti odgovara: 'Sigurno je plivalo u masti'.

'Pa znala sam pojesti u dva dana makovnjaču cijelu koju pečem', dodaje.  Priznaje da možda stavlja previše i maslinovog ulja.

'Ako sad nutricionistica kaže da je dovoljna žlica ja stavim sigurno četiri', kaže.

'Na vinkovačkim jesenima nemam granicu u kulenu i svim tim štetnim proizvodima', priznaje. Slaže se i s tvrdnjom da zapravo kulen nije štetan proizvod, ali je problem u količinama koje pojede.

Njihova sadašnja kuharica ne voli velike količine ničega...
'Šećer oduvijek manje stavljam, manje soli. Jako malo stavljam masnoće', kaže kuharica Marija Ivašković. Zato su u utorak bili nemasni šampinjoni, palenta, poriluk i povrtna juha.

'Jučer su imali pečenu puretinu, piletina je bila, pa riba pastrva', kaže kuharica. Bili su i povrće i grahorice. Svježi sir. Vrhnje su isključili iz prehrane i zamijenili ga jogurtom.

Zašto kobasica nije najpametniji odabir?

'Onda bi unijeli previše energije namirnicom koja vas neće dugo držat sitim', objasnila je Maja Vukmirović, nutricionistica škole mršavljenja.

'Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom su povezane sa šećernom bolesti čak 62%, preko 50 % sa srčano žilnim promjenama', tvrdi dijabetolo, profesor Željko Metelko.

Katica kaže da će se odreći sjedenja.

Međutim, nikako se odreći sjedenja, preporučuju stručnjaci.
'Zapravo bi trebalo sve kućanske stvari raditi sjedeći, a onda uzeti muža pod ruku i otići šetati', objasnio je profesor Metelko Katici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene