Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tereti se devet osoba

Kupska na sudu: Optuženici rekli da nisu krivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo tri i pol godine nakon urušenja Kupske ulice u Zagrebu danas je počelo suđenje odgovornim osobama i tvrtkama optuženima da su ugrozili živote stanara i počinili štetu od oko 17 milijuna kuna.

Na početku suđenja svi optuženici su se izjasnili da nisu krivi. Odvjetnici građevinske tvrtke Tehnika tražili su da se provede novo vještačenje. Obrana je zatražila da se ispitaju i vještaci koji su provodili vještačenje te se čeka odluka sutkinje. Ukoliko sutkinja prihvati ovo dvoje svjedoka, ukupno će se ih ispitati 17.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Dalmaciji "Treba li čekati da netko pogine?": Usred vožnje otvorila se rupa u autobusu, sve je snimljeno Slika nije dostupna Nije bilo ometanja suda HEP i Tehnika nisu krivi za urušavanje Kupske

Optužnicom, koju je u ožujku 2010. podnijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog propusta u izgradnji HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom, tereti se devet odgovornih osoba i tvrtke Tehnika, Conex i Interkonzalting.

Devetero optuženih

Uz glavnog projektanta Nenada Bacha na optuženičkoj klupi Županijskog suda naći će se direktor Conexa Davorin Lovrenčić, voditelj radova u toj tvrtki Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz-Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević.

Na teret im se stavlja kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevnih radova. Odvjetništvo tvrdi da su radove izvodili i nadzirali po izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom te da ne ispunjava bitne sigurnosne zahtjeve propisane Zakonom o gradnji.

Ugrožen život stanara

Istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara, na kojoj su radili, i dio Kupske ulice urušio se 23. rujna 2007. To je uzrokovalo nagao prodor vode i eroziju okolnog tla te djelomično urušenje obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici 9, čime je ugrožen život stanara Kupske ulice, stambene zgrade i samo gradilište, tvrdi odvjetništvo.

>> Stanari Kupske: Zar je trebalo 2 i pol godine za optužnicu?

Tijekom istrage na Županijskom sudu provedeno je i mješovito građevno-geološko-hidrološko ispitivanje, a osim okrivljenih ispitano je i 15 svjedoka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene