Dom za starije
Dom za starije Foto: Profimedia

Bivše djelatnice doma za starije u Mošćenici kod Petrinje tvrde kako se štićenike drži u nehumanim uvjetima, a iz Ministarstva poručuju kako inspekcija krajem studenog nije utvrdila nepravilnosti.


Nakon što je DNEVNIK.hr jutros objavio optužbe bivših djelatnica Doma za starije u Mošćenici prema kojima korisnici u domu borave u nehumanim uvjetima, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike danas je u dom poslalo inspekciju.

Vezani članci Ilustracija Korisnik doma za starije borio se za život, a djelatnica ga počela snimati: Zbog bizarnog razloga nije dobila otkaz Provjereno: Dom za starije u Petrinji - 1 Već godinu i pol žive izvanredno stanje koje nikako da prestane: "Nisu se pomirili da će tamo umrijeti, cilj im je vratiti se"

U Ministarstvu tvrde kako je inspekcijski nadzor u navedenom domu proveden i 26. studenog ove godine nakon dojave građana.

Inspekcija je tada utvrdila da dom ispunjava uvjete za pružanje socijalnih usluga smještaja do 20 korisnika.

"Na dan provođenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu bilo je 12 korisnika. U neposrednom razgovoru s inspektorima korisnici doma izrazili su zadovoljstvo uslugama smještaja, a o korisnicima se skrbila vlasnica obiteljskog doma Dijana Pavičić, koja ima završen tečaj za njegovateljicu", poručuju iz Ministarstva.

Ravnateljica doma tada je izjavila kako su nedugo prije nadzora dvije radnice dale otkaz te će rješenjem Ministarstva biti naređene mjere koje se odnose "prvenstveno na obvezu zapošljavanja dodatnih radnika".

O rezultatima današnjeg inspekcijskog nadzora poslali smo upit Ministarstvu te ćemo odgovor objaviti po primitku.

U međuvremenu je o cijelom slučaju pokrenuta i policijska istraga.

Reakcija gradonačelnika Petrinje

''Moram prije svega izraziti svoje zaprepaštenje viđenim, ali i nezadovoljstvo načinom rada i kontrole ovakvih domova i ustanova, posebno zbog korisnika koji tamo borave, koji su osobe starije životne dobi i trebaju tuđu brigu i pomoć'', odgovorio je na naš upit gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

''Svako malo smo svjedoci da u sustavu socijalne skrbi izlaze na vidjelo brojne nepravilnosti koje imaju teške, pa i tragične posljedice (primjer korisnika koji su smrtno stradali u požaru u neadekvatnoj zgradi, koja čak nije bila ni registrirana za obavljanje djelatnosti pružanja socijalnih usluga). Sustav je evidentno zakazivao i ranije, a uvjeren sam da je pojavom pandemije COVID-19 to još jače izraženo. Upravo je zato potreban veći angažman i nadležnih institucija, kao i samih vlasnika domova, kako bi se izbjegle rizične situacije'', naglasio je.

Poručuje da sporni Dom za starije nije u vlasništvu Grada Petrinje niti je Grad Petrinja njegov osnivač, već je na natječaju dobio financijsku pomoć za kapitalne investicije. Na kraju ističe da ni on ni gradske službe nisu imali saznanja niti su dobili bilo kakve pritužbe na rad navedenog Doma. ''Grad Petrinja nema zakonsku mogućnost ulaziti u taj Dom niti kontrolirati njegov rad, kao uostalom ni rad drugih domova i ustanova koje nisu u vlasništvu Grada. To je posao nadležnih državnih institucija, od kojih tražim i očekujem, kao uostalom i cjelokupna javnost, brzu intervenciju i odgovor o stanju u navedenom Domu, te je li, gdje i zašto zakazao sustav kontrole'', zaključuje gradonačelnik Dumbović.

Teške optužbe bivših zaposlenica

Podsjetimo, prema navodima bivših zaposlenica, Dom je leglo nepravilnosti. Uvjeti za korisnike su užasni, tvrde, uskraćuju im se telefonski pozivi s obiteljima, u smjeni koju vodi šefica ostaju uprljani fekalijama, neoprani, gladni. Sumnjaju i da ih drogira tabletama za spavanje kako bi imala manje posla. Vlasnica doma takve navode oštro odbacuje. Tvrdi kako je, iz njoj neznanih razloga, protiv nje, supruga, pa i samog doma pokrenuta hajka koju su skrojile - bivše djelatnice.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju