Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih tridesetak

Rupa u Mečenčanima sve je veća, mještani u suzama: "Širi se svaki dan, ogromna je. Umjesto vrta imamo olimpijski bazen"

Aktualno Galerija Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 1 Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 2 Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 3 Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 4 Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Nakon potresa otvaraju se rupe u zemlji - 5 Galerija 1/10 >>
Ne smiruje se tlo na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela. Nakon snažnog potresa na petrinjskom su se području počele pojavljivati rupe u zemlji, a jedna od njih se neprestano širi.

Nakon potresa u nekim selima u Banovini otvorile su se rupe u zemlji.

Nikolu Borojevića savladale emocije dok je pričao o rupi

Vlasnika zemljišta Nikolu Borojevića svladale su emocije dok je govorio o rupi. "Rupa se širi svaki dan, ogromna je, svaki dan je sve veća. Sad je širine oko 27 do 30 metara u promjeru", rekao je Borojević.

"5. siječnja, kad se pojavila, bila je 30 posto od sada. Mi na kući nismo dobili naljepnicu, ne daj Bože da će to ići dalje. Bili su statičari, rekli su da će oni to rješavati na proljeće", dodao je Borojević.

Navodi da su i njegovi susjedi u strahu. "Ovo se nije pojavilo nakon potresa. Potres je bio 29. prosinca, a rupa se stvorila 5. siječnja između 12 i 14 sati. Kad se to dogodilo, supruga je bila u kući, psi su počeli lajati, uznemirile su se mačke. Supruga mi je rekla kako je nekakav trag u vrtu, da se događa nešto čudno. Ja sam došao oko 15 sati i iznenadio kad sam vidio", opisao je Borojević koji se pita kuda je otišla tolika zemlja.

"Jedna sestrična iz Velike Gorice poslala je mail premijeru Plenkoviću. On je reagirao i bili su došli dvojica iz Ministarstva okoliša. Ne znamo što su odlučili", kazao je Borojević. "Supruga je izgubila vrt, ali dobili smo olimpijski bazen", rekao je Borojević kojemu su suze krenule na lice.

Neki će napustiti kuće

Svoju će kuću morati napustiti i Nenad Tomašević kojeg je u dvorištu rupa dočekala nekoliko sati prije potresa. Nakon toga se počela ubrzano širiti. "Ona se pojavila nakon dva koncentrična kruga širine možda 80 do 100 centimetara", objasnio je Tomašević.

"To je bilo prije potresa i prije potresa se pojavila i preko noći, ujutro smo našli ovaj činjenično stanje da je to već ozbiljan krater i ozbiljna rupa", dodao je.

Geoznanstvenici na terenu

Geoznanstvenici su na terenu. Objašnjavaju, do rupa dolazi zbog specifičnosti tla. "Razlika je baš u tome da je ovdje vrlo porazna vapnenačka stijena ispod sloja tla. To je točno na ovom području Borovjevići, Mečenčani, Donji Kukuruzari i ponešto negdje malo šire, je baš takva geološka situacija", objasnio je dr. sc. Josip Terzić s Hrvatskoh geološkog instituta.

Zasada znaju za tridesetak rupa. Trenutačno ih je nemoguće sanirati. Preporuka je mještanima da se od njih udalje.

30 tisuća zahtjeva za procjenu štete

Više od 500 vatrogasaca je na terenu. Zbog nesigurnih uvjeta odgođeno je rušenje tornja sisačke katedrale. "Moraju se preduvjeti osigurati da taj toranj bude povezan dobro, da taj toranj se pripremi, znači da se napne s onim različitim sajlama", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Statičarima je pristiglo 30 tisuća zahtjeva za procjenu štete. Pregledano je 12,5 tisuća objekata. Njih 15 posto je neuporabljivo. Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić je najavio djelomično vraćanje bolnice u funkciju od ponedjeljka. "Od ginekologije od pedijatrije od svih odjela rentgen, sve ono što treba, dakle od ponedjeljka rade, i sve službe hitne, i domova zdravlja rade", rekao je Žinić.

Nadaju se normalizaciji

Normalizaciji se nada i obitelj koja se vraća u Sisak u kamp kućicu. Nakon potresa, na poziv kolega ribolovaca, boravili su u općini Lokve u Primorsko-goranskoj županiji. "Sve su nam omogućili od hrane, smještaja svega. Zahvaljujemo im puno na tome, to nikad nećemo zaboraviti", poručio je Hrvoje Mikočević iz Siska.

"Mi sljedeći tjedan otvaramo novi žiro račun na koji ćemo uplatiti svoja sredstva i podijeliti po općini uplatnice ljudima koji mogu donirati", najavio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac.

Zajedništvo i solidarnost pokazali su branitelji koji su dostavili donacije pravoslavnim vjernicima u Glini. "Ono što još preostaje sad je kupit ćemo vam tranzistore za ova sela gdje nema struje da mogu bar vijesti čuti, da znaju što se događa, i baterije smo noćne podijeliti, grijalice smo doveli", kazao je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari.

A zahvalu za svu pomoć građani Siska odlučili su izraziti bakljama.

Rupe obilaze stručnjaci

Rupe obilaze stručnjaci, a kraj jedne u Mečenčanima bila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak koja je izvjestila o promjenama u tom selu.

"Promjene su na gore. Jedna od rupa i dalje je aktivna, dodatno se povećala za 40 do 50 posto. Neprestano se čuje kako dijelovi zemlje padaju u vodu. Obišli su ovaj teren i geolozi koji kažu da će teren snimati i dronovima iz zraka i tek tada će znati točan broj rupa. Za sada ih ima najmanje tridesetak", javila je Bolšec Oblak.

"Jedna od njih dugačka je petnaestak metara, dubina se za sada ne može izmjeriti jer je opasno ići i mjeriti. Hoće li još rasti, hoće li ih biti još - nitko ne može reći. Problem su podzemne vode jer njihovim porastom situacija bi se mogla pogoršati, a kišna razdoblja tek su pred nama u idućim mjesecima. Neki su i upravo zbog rupa u blizini kuća dobili crvenu naljepnicu. Za sada ih je nemoguće sanirati sve dok tlo ne miruje i stručnjaci upozoravaju da mogu biti izuzetno opasne", izvjestila je Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Ana Džankić: Mala Gorica Smještaj za 6000 ljudi? U uništenom prognaničkom naselja kod Petrinje živi samo ona: "Kad bi država htjela obnoviti te barake..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKOLIKO ETAPA Nastavljeno uklanjanje tornja sisačke katedrale stradalog u potresu: "Dotrajala drvena konstrukcija prijeti urušavanjem"

Vlasnik posjeda, Nikola Borojević procijenio je da bi bilo potrebno više od tisuću kubika zemlje da bi se zatrpala rupa i to se jednostavno ne isplati. Policija je došla na očevid i ogradila rupu da netko ne bi stradao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene