Vatrogasci su u subotu ujutro nastavili složeni postupak uklanjanja pedesetak metara visokog zvonika sisačke katedrale, a cijeli postupak i napore vatrogasaca uz dužnosnike Sisačke biskupije s primjerene udaljenosti prati i velik broj građana.

Galerija Nastavljeno uklanjanje tornja sisačke katedrale koji je stradao u potresu - 4 Uklanjanje oštećenog tornja sisačke katedrale - 4 Potpredsjednik Vlade Tomo Medved +4 Tomislav Medved o ostavci državnog tajnika Stjepana Sučića

Skidanje teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa trebalo je početi jučer, no odgođeno je zbog lošeg vremena, a s tornja je skinut samo križ. Zbog velikih oštećenja i težine objekta riječ je o izuzetno zahtjevnom postupku.

Vezani članci Potres u Baščanskoj Dragi Slab potres na Krku, osjetio se i u Rijeci: "Zatreslo kratko, ali osjetno", "Podrhtavanje, tutnjava" Pokrenuli biznis s ginom - 5 Bračni par dao otkaz i svu ušteđevinu uložio u autohtono piće koje danas osvaja zlato: "Iz malog mjesta možeš raditi velike stvari"

Kako je rekao koordinator akcije, građevinar Davor Vrbanek, zbog dotrajale drvene konstrukcije prijeti stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik, svakog trenutka uruše.

"Predviđeno je da se najprije uz dvije višetonske dizalice, zahvati i spusti kapa zvonika. Kako prilikom zahvata limene kape ne bi došlo do urušavanja zidanog dijela zvonika, on je privremeno učvršćen obručima. Budući da se za potresa cijeli zvonik već odvojio od crkve i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli se zvonik mora ciglu po ciglu razložiti i spustiti", kazao je Vrbanek.

Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije, to je jedini način da se na njima ne pričini nova šteta ili ugroze građani.

Ukoliko se ne pojave druge poteškoće, izvođači radova očekuju da bi tijekom subote mogli skinuti kapu zvonika. Neposredno nakon tog postupka počet će skidanje zidanog dijela zvonika izgrađenog sredinom 18. stoljeća. Namjera je da se u prvoj fazi ukloni gornji dio zvonika iznad zgrade crkve, a kasnije i preostali dio.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju