Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastaank s radnicima Čepina

Nakon pet sati: 'Stajališta su se približila, ali treba još razgovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pet sati razgovara predstavnika Uprave IPK Tvornice ulja Čepin i Sindikata PPDIV-a sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te osječke Kandit grupe, postignuti su određeni pomaci, izviješteno je nakon sastanka.

Ti bi pomaci trebali omogućiti uklanjanje ovrhe nad dionicama tvrtke i deblokadu njezina računa, ali zbog potrebe dodatnih konzultacija konačni dogovor nije postignut, izvijestili su nakon sastanka ministar Petar Čobanković i predstavnici sindikata.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Poslovne banke su polovicom rujna blokirale račune tvrtke, zbog duga od 52 milijuna kuna, a privatizaciju tvornice zaustavila je ovrha nad udjelima Tvornice ulja, zbog dugova koje vlasnik Uljare IPK Osijek, u većinskom državnom vlasništvu, ima prema nekadašnjoj tvrtki iz toga sustava IPK Tvornici stočne hrane 'Osječanka'.

>> Usuglašeni preduvjeti za privatizaciju Uljare Čepin

Obrativši se okupljenim radnicima i novinarima Čobanković je kazao kako su razgovori bili iznimno teški i naporni te su napravljeni određeni pomaci, koje treba operacionalizirati, ali da su mu potrebne dodatne konzultacije, kako bi se proces okončao na zadovoljavajući način.

'Konačni cilj transparentna privatizacija tvrtke'

Dodao je kako se u iduća dva dana, odnosno do srijede, 8. prosinca, u popodnevnim satima, treba očitovati o daljnjim aktivnostima. Istaknuvši kako je konačni cilj transparentna privatizacija tvrtke, napomenuo je da još treba obaviti razgovore s predstavnicima Zagrebačke banke kako bi se izbjegli uvjeti za eventualno pokretanje stečaja nad Uljarom.

Ukidanje blokade žiro računa uljare stvara pretpostavke normalnog funkcioniranja tvrtke, dodao je.

'Stajališta su se približila'

Odgovarajući na upit, u čemu je ostvareni pomak, Čobanković je kazao kako su predstavnici IPK dd te Vlade i Kandit grupe nudili različite prijedloge za uklanjanje ovrhe, te da su se stajališta približila, ali da treba obaviti dodatne razgovore u Hrvatskom fondu za privatizaciju i Vladi RH.

Sindikalna povjerenica tvrtke Helena Žeravica kazala je kako se do srijede, 8. prosinca, kada je zakazan novi zbor radnika očekuje odgovor ministra Čobankovića, a ako rješenja ne bude, idući dan radnici nastavljaju prosvjedovati u Zagrebu.

Predsjednika NO-a dočekali zviždanjem

Dio radnika u početku je s negodovanjem dočekao Čobankovićevo objašnjenje, smatrajući da se radi o 'kupovini vremena', ali su na kraju pljeskom pozdravili njegovu najavu da vjeruje u skoro rješenje problema, jer da ne vjeruje, kako je rekao, ne bi ni dolazio u Čepin.

Okupljeni radnici s velikim su negodavanjem i zviždanjem dočekali predsjednika Nadzornog odbora Kandit grupe Josipa Pavića, a dio radnika pokušao ga je spriječiti u izlasku iz tvrtke, zahtijevajući da se obrati radnicima i novinarima. Pavić je napustio tvrtku bez izjave, praćen glasnim zvižducima i negodovanjem radnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene