Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najviši državni vrh na proslavi 12. obljetnice akcije 'Bljesak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svečanosti obilježavanja 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", održanoj danas na rukometnom igralištu u središtu Okučana, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader istaknuo je kako "istina o Domovinskom ratu ostaje trajno ugrađena u hrvatsku povjest i neće je pisati nitko drugi osima nas samih".

"Upravo zato, s ovog mjesta gdje je bljesnula prva velika iskra oslobodilačke pobjede, želim reći kako nema niti sile niti povjesne pravde, u bilo kojem i bilo čijem pokušaju, da se izmjeni istina o onome što se događalo u Domovinskom ratu. Nikakvu reviziju istine o tom razdoblju, odakle god dolazila, nećemo prihvatiti", rekao je premijer Sanader na proslavi, na kojoj je sudjelovao najviši državni vrh - predsjednici Republike, Hrvatskog sabora, Vlade RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Stjepan Lucić, ministri u Vladi, saborski zastupnici predstavnici lokalnih vlasti te drugi predstavnici hrvatskoga javnog i političkog života.

Pročitajte i ovo Rafale prva zadaća Objavljena satnica: Pogledajte kad će Rafalei preletjeti vaše gradove Obilježavanje operacije Bljesak dogodilo se na današnji dan Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava

Premijer Sanader napomenuo je kako smo u posljednje vrijeme svjedoci "pokušaja da se i dalje zamagljuje istina, da se izvrću povjesne činjenice a odgovornost pokušava podijeliti na sve strane".

Hrvatska Vlada posebnu pozornost posvjećuje obnovi područja stradalih u Domovinskom ratu te povratku stanovništva, kazao je premijer Sanader, dodavši da oslobođena područja trebaju biti zone gospodarskog razvoja i prosperiteta a ne opustjelih hrvatskih domova.

"Izgradimo Hrvatsku dostojnu ideala onih koji su za nju položili svoje živote", naglasio je Sanader, kazavši kako je nedavna prošlost Hrvatske ugrađena u i njezinu europsku budućnost.

Vladimir Šeks, pokrovitelj proslave

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je i pokrovitelj današnje proslave, podsjetio je kako je vojno-redstvenom akcijom "Bljesak" počeo proces povratka hrvatskog suvereniteta na njezine međunarodno priznate granice.

"Nasuprot određenim pokušajima da se u pitanje dovede legitimnost i opravdanost oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, mi znamo da su one bile legalne i legitimno sredstvo, na koje svaka međunarodno priznata država ima pravo", rekao je Šeks, dodajući da je u samo 36 sati, koliko je trajala akcija "Bljesak", Hrvatska nagovjestila konačnu pobjedu u Domovinskom ratu.

"Ta je akcija toliko uzdrmala pobunjenike da su u sili nemoći
pribjegli jedinoj opciji, terorizmu. Kao odgovor na munjeviti uspjeh Hrvatske vojske i redarstvenih snaga, zločinački su i kukavički raketirali naše gradove ubijajući nedužne civile", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Ocijenio je i kako su uspjesi i dostignuća Hrvatske u proteklih 12 godina dokaz zrelosti hrvatske demokracije i potvrda vjerodostojnosti hrvatske politike iz vremena prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana.

Mesić: 'Moramo individualizirati krivnju'

Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je kako je "u vojnom smislu vojo-redarstvena akcija 'Bljesak' izvedena po svim pravilima ratovanja uz poštivane međunarodnih konvencija te stoga treba odati priznanje svima koji su je planirali i sudjelovali u njezinoj provedbi.

Napomenuo je kako je "nakon operacije 'Bljesak' bilo neodgovornih pojedinaca koji su podezeli neke ekcese koji su za osudu", dodavši kako "ti ekcesi ne smiju međutim umanjiti značaj te akcije".

"Zbog čistoće Domovinskog rata i pravedne borbe koju smo vodili, moramo individualizirati krivnju. To moramo učiniti i zbog generacija koje dolaze i koje se trebaju ponositi time što smo učinili braneći Hrvatsku", kazao je predsjednik Mesić.

Ukazao je i na značaj reformi koje se provode u Hrvatskoj vojsci te pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO, ocjenivši kako Hrvatska treba postati članica NATO saveza zbog vojne sigurnosti u budućnosti te političkih i gospodarskih prednosti koje nosi to članstvo.

Nakon prigodnih govora, državni i drugi dužnosnici bili su nazočni i svečanosti otvaranja sportskih igara hrvatskih branitelja koje je otvorenim proglasio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. 

Na sportskim igrama sudjeluje oko 250 sportaša, hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije.

Svečanost obilježavanja 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" završila je misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koju je u crkvi sv. Vida predvodio mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH.

Tijekom dopodneva, državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene