Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva najveća gospodarstva svijeta

"Najveći trgovinski rat u povijesti": SAD uveo carine na robu iz Kine, oni uzvraćaju udarac

Američki i kineski predsjednik (Foto: AFP)
Američki i kineski predsjednik (Foto: AFP) Foto: Afp
Američke carine na uvoz robe iz Kine "teške" 34 milijarde dolara stupile su u petak na snagu, signalizirajući početak sveobuhvatnog trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Kina je u petak objavila da je prisiljena "uzvratiti protumjerama" nakon što SAD u petak uvede carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a ta bi mjera mogla pokrenuti trgovinski rat između dvaju najjačih svjetskih gospodarstava.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku"

SAD je počeo "najveći trgovinski rat u povijesti", koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski gospodarski rast, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina će obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o "situaciji" i surađivati s ostalim zemljama da se očuva slobodna trgovina i multilateralni sustav, navodi ministarstvo te dodaje da će zemlja nastaviti otvarati svoja tržišta i produbljivati reforme.

"Kineska strana obećala je da neće prva udariti, ali u nastojanju da obrani interese vlastite zemlje i svog naroda prisiljeni smo uzvratiti nužnim protumjerama", stoji u priopćenju.

Peking je ranije najavio da će uzvratiti i uvesti carine od 25 posto na američku robu u vrijednosti od 34 milijarde dolara "odmah" nakon što stupe na snagu američke carine, no u priopćenju objavljenome u petak ne precizira se hoće li se to dogoditi.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak da će produbiti sukob bude li se Peking osvećivao.

Sveobuhvatni trgovinski rat do kojega bi moglo doći mogao bi smanjiti BDP obiju ekonomija za 0,25 posto, a još veća šteta očekuje ih 2019., pokazalo je izvješće singapurske banke DBS. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene