Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na cestama

Što donosi novi zakon? Evo koliko će vas koštati vožnja pod utjecajem alkohola i kada vam policija može oduzeti auto

Voditelj Službe za cestovnu sigurnost, Tihomir Svatoš (Foto: Dnevnik.hr)
Voditelj Službe za cestovnu sigurnost, Tihomir Svatoš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Voditelj Službe za cestovnu sigurnost, Tihomir Svatoš (Foto: Dnevnik.hr) Voditelj Službe za cestovnu sigurnost, Tihomir Svatoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nesreće na cestama (Foto: Dnevnik.hr) Nesreće na cestama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nesreća na cestama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Od prvog kolovoza na snagu stupa izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Svakako strože kazne, većina prekršaja naplaćivati će se gotovo dvostruko, a i po prvi puta policija će vam moći oduzeti vozilo.

O novinama smo razgovarali s Tihomirom Svatošem, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Koje su ključne promjene u novom zakonu?

U novom zakonu smo detektirali osam najčešćih prekršaja – prekoračenje dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti rezerviranoj za promet motornih vozila. I kao novi prekršaj je namjerni prelazak kroz crveno svjetlo na semaforu kroz dva i više križanja.

Što će biti s onima koji koriste mobitel u vožnji i koji ne koriste pojas?

To su dva prekršaja koji su uzročnici težih posljedica u prometnim nesrećama. Stoga je kazna za oba prekršaja povećana s 500 na 1000 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stupaju na snagu od 1. kolovoza Uzrokuju najveća stradavanja u prometu: Policija znatno postrožila kazne za ovih osam prekršaja

Mijenjaju li se pravila i za alkohol? Što će biti s onima koji odbiju alkotest?

Ti prekršaji isto spadaju u onih osam. Odbijanje testiranje na drogu i alkohol te vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila ili vožnja pod utjecajem droge, također spada pod teže prekršaje koji će biti kažnjeni sa 10.000 do 20.000 kuna, bit će i izrečena zaštitna mjera.

Što je s mladim vozačima koji skupe velik broj negativnih bodova?

Kod mladih vozača u roku dvije godine ako skupe devet bodova, a ostali vozači 12, bit će im ukinuta vozačka dozvola na razdoblje od dvije godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene