Od prvog kolovoza na snagu stupa izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Svakako strože kazne, većina prekršaja naplaćivati će se gotovo dvostruko, a i po prvi puta policija će vam moći oduzeti vozilo.

Galerija


O novinama smo razgovarali s Tihomirom Svatošem, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Koje su ključne promjene u novom zakonu?

U novom zakonu smo detektirali osam najčešćih prekršaja – prekoračenje dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti rezerviranoj za promet motornih vozila. I kao novi prekršaj je namjerni prelazak kroz crveno svjetlo na semaforu kroz dva i više križanja.

Što će biti s onima koji koriste mobitel u vožnji i koji ne koriste pojas?

To su dva prekršaja koji su uzročnici težih posljedica u prometnim nesrećama. Stoga je kazna za oba prekršaja povećana s 500 na 1000 kuna.

Policija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Uzrokuju najveća stradavanja u prometu: Policija znatno postrožila kazne za ovih osam prekršaja

Mijenjaju li se pravila i za alkohol? Što će biti s onima koji odbiju alkotest?

Ti prekršaji isto spadaju u onih osam. Odbijanje testiranje na drogu i alkohol te vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila ili vožnja pod utjecajem droge, također spada pod teže prekršaje koji će biti kažnjeni sa 10.000 do 20.000 kuna, bit će i izrečena zaštitna mjera.

Što je s mladim vozačima koji skupe velik broj negativnih bodova?

Kod mladih vozača u roku dvije godine ako skupe devet bodova, a ostali vozači 12, bit će im ukinuta vozačka dozvola na razdoblje od dvije godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Turisti na Stradunu s nogama u vodi: Obilna kiša poplavila dubrovačku staru gradsku jezgru