Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dvorištima obiteljskih kuća pojavile su se crvenkaste zmije duge do pola metra.


Stanari se boje otvarati prozore i vrata te puštati djecu van. Stručnjaci kažu da je riječ o tzv. smrkulji, bezopasnoj zmiji koja se hrani isključivo glodavcima. Upozoravaju da su zmije zaštićena vrsta i da ih se ne smije ubijati. No, u Osijeku ne postoji služba koja bi ih neškodljivo uklonila iz obiteljskih dvorišta.

Vezani članci Zmije u Istri VIDEO U kokošinjcu našli nezvane goste: "Da ne brinete, pustili smo ih na slobodu" Smiješne zmije (Foto: boredpanda.com) Više se nikada nećete bojati zmija nakon što pogledate slike iz galerije

'Nije nimalo ugodno kad je vidite, jer ne znate o kojoj je vrsti riječ, koliko ih ima u dvorištu i ne znam na koji način postupit prema zmijama', rekao nam je Zlatko Horvat, jedan od stanara. 'Te su zmije zaštićena vrsta. To je korisna zmija koja se hrani glodavcima i ne bi je trebalo ubijati', objasnio nam je Denis Vedelin, iz osječkog zoološkog vrta.

Zmije ne čisti niti jedna služba

'Našao sam danas tri zmije, u roku od dva sata, između 10 i 12 sati. prošle su pored mene', ispričao nam je Josip Krištof, koji je na zmijsku odjeću u vlastitom dvorištu već navikao, pronašavši mnoge njihove košuljice, koje ostaju mijenjanjem kože tih gmazova.

Kad u dvorištu imate problema s glodavcima, zovete deratizacijsku službu, za lešine na cesti higijensku, no za zmije ne možete nikoga pozvati i prepušteni ste sami sebi. Zanimanje za problem pokazali su jedino na Institutu za biologiju. No, zmiju trebate donijeti njima. 'Dok ja njih nazovem, zmija ode, a mi se i dalje nalazimo u problemu, jer ne znamo kako to riješiti', zakljlučio je Horvat. Zmije su u dvorišta, smatraju stručnjaci, pobjegle od teške mehanizacije i radova na izgradnji novog autobusnog kolodvora, gdje im je bilo stanište. Iako su bezopasne, stanari će još dugo zatvarati prozore stanova.