Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena konstrukcijska obnova

Nagrizao ga je zub vremena, dokrajčio potres, a obnovu bi trebali ubrzati strani radnici

Aktualno Galerija Obnova dvorca - 6 Obnova dvorca - 6 Foto: DNEVNIK.hr Obnova dvorca - 1 Obnova dvorca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnova dvorca - 2 Obnova dvorca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova dvorca - 3 Obnova dvorca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Obnova dvorca - 4 Galerija 1/6 >>
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je Zagorje i pohvalio se projektom koji nije gotov i neće biti još najmanje dvije godine. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nadzirao je radove na izgradnji zamjenskih kuća, potpisao ugovore kojima država Krapinsko zagorskoj županiji na korištenje daje zapuštena zemljišta.

Stigao je i u dvorac Stubički Golubovec pa se pohvalio projektom koji je još daleko od završetka.

Gotova je konstrukcijska obnova nekad jednog od najljepših zagorskih dvoraca. Bio je to za izvođače ozbiljan izazov.

"Prilikom radova se utvrdilo da dvorac nema temelje ispod podruma. Bio je to veliki izazov i za naše projektante i za nadzor. Više od 500 stupnjaka ili potpornih stupova koji su ugrađeni ispod samog podruma", rekao je Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice.

Da bi zablistao u punom sjaju, još je dug put. Na ljeto kreće cjelovita obnova.

"Uvjeren da ćemo u rokovima koji su predviđeni u cijelosti završiti ovaj dvorac", rekao je Bačić.

U roku od dvije godine dvorac Stubički Golubovec treba postati ZEZ - prvi hrvatski znanstveno-edukativni centar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

"Učenicima iz čitave Hrvatske mora biti omogućeno da dođu na ovakav prostor jer je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja nema znanstveno-edukacijski centar. Mi smo dodali još i zabavni da djeci na primjereni način dočaramo znanost", rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Krasit će ga znanstveni eksponati prikupljani kroz povijest i freske pronađene u više od 200 godina starom dvorcu.

"Sve su freske sačuvane, sve su boje sačuvane, sve se to vraća u izvornom obliku i krajnji rezultat bi trebao biti zajednička priča povijesnog i modernog kao što je dvorac nekada bio", istaknuo je Gospočić.

Nagrizao ga je zub vremena, a dokrajčio potres, kao i brojne objekte koji čekaju obnovu. Dinamika je brža, ali problem je manjak radne snage.

"Nije sve samo u natječaju da se ljudi jave na natječa,j pa i prošli put sam pozvao sve poduzetnike s područja naše Županije da se jave jer je cijena vrlo korektna", kaže Kolar.

Pročitajte i ovo Tomislav Opačak Brat saborske zastupnice Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

"Mi svakodnevno svjedočimo da nedostaje značajan broj radnika u građevini. I danas postoje zahtjevi poslodavaca za zapošljavanje novih radnika", rekao je Bačić.

Zato će, kaže, pripremiti novi program osposobljavanja stranih radnika i tako pokušati ubrzati obnovu, od obiteljskih kuća do dvoraca u zagorskim bregima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene