Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv pedofilije

Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista''

Poruke uoči Uskrsa poslali su i nadbiskupi. Kardinal Bozanić ističe kako Isusovo uskrsnuće vjernicima daje novi smisao životu jer je Bog njime pokazao što slijedi nakon smrti. Nadbiskup Uzinić pak ukazuje da je dobro što ovih dana Uskrslog Gospodina susrećemo u crkvama i na misama, ali ne bi bilo dobro da ostane samo na tome.

"Bog nam je tim otajstvenim događajem dao nadu da vjerujemo u ono što ne vidimo", poručio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. "Ima nade za ono što se čini izgubljenim, ima nade za one koji se osjećaju odbačenima, za one koji se osjećaju bezvrednima u svijetu koji se prebrzo mijenja", dodao je.

Isus stavlja u središte žrtvu, a ne religijsku zajednicu i Crkva treba slijediti Isusa Krista jer je i on bio žrtva, poručio je pak riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Ako budemo stavljali u fokus Crkvu, a ne žrtvu i one koje su u Crkvi marginalizirani, pretvorit ćemo Uskrs u lijepu retoriku, a ne u ono što Crkva mora biti, naglasio je predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Uzinić je rekao kako mu je teško komentirati poteze njegova kolege nadbiskupa Đure Hranića, koji je prvo izjavio da je postupio ispravno u slučaju svećeničkog zlostavljanja maloljetnika u Sotinu, a potom se javno ispričao žrtvi. No, kazao je, bilo je pogrešaka, a bilo bi bolje da je Hranić odmah izrekao drugu izjavu.

Ocijenio je kako je Crkva zbog nesnalaženja zanemarila žrtve, misleći da radi u korist institucije, a problem u Sotinu mogao se riješiti na drugi način.

Podsjećajući da je Isusu na prvom mjestu bila žrtva, Uzinić je poručio kako je Crkva kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista i pozvao na izgradnju nove Crkve.

Sudionici Crkve, naročito svećenici i biskupi, poput članova obitelji čuvaju ono što se događa unutar Crkve od javnosti, što dovodi u pitanje vjerodostojnost Crkve jer traži od drugih kako da žive, a sama to nije u stanju.

Pročitajte i ovo Žrtva crkvene pedofilije Seksualno zlostavljanje u Crkvi Žrtva seksualnog zlostavljanja o Hranićevoj isprici: "Nisam osjetila nikakvo suosjećanje." Profesor s Katoličkog sveučilišta komentirao cijeli slučaj

Kazna treba pomoći obraćenju počinitelja i omogućiti žrtvi da prebrodi stradanja

Biskup se mora suočiti s problemima zlostavljanja koji su počinili članovi Crkve, kojima je otac i sudac u jednoj osobi, rekao je Uzinić gostujući na Hrvatskom radiju i istaknuo potrebu da se taj postupak protiv zlostavljanja odvoji od osobe biskupa.

Kao olakšavajuće okolnosti naveo je promjene građanskih zakona u kojima je zlostavljanje postalo kazneno djelo, što obavezuje i Crkvu na djelovanje.

"Ne možemo promijeniti prošlost, gradimo novu Crkvu i dopustimo Bogu da nas pročisti, a kazna počiniteljima nema smisao u tome da se nekoga muči, nego da pomogne obraćenju počinitelja i omogući žrtvi da prebrodi stradanja".

Sažimajući svoju uskrsnu poruku, Uzinić je naglasio da Bog voli sve ljude i pozvao vjernike da se otvore Božjoj ljubavi i omoguće poslanje da "ono što Bog radi njima, oni rade drugima".

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj Sotin Pedofilija potresa Katoličku crkvu u Hrvatskoj: Zašto HBK šuti?

Da bi to Crkva mogla, ona mora slušati sve, ne samo unutar sebe nego i izvan Crkve, kazao je i istaknuo da je to ideja sinodalne crkve.

U svojoj nadbiskupiji pokušavamo biti sinodalna crkva, da se učimo slušati i da to radimo s ljubavlju i željom za istinom, rekao je nadbiskup Uzinić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene