Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrijetlom Hrvat

Nadbiskup Chicaga Blaž Čupić bit će proglašen kardinalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan Hrvat bit će izabran za kardinala. Radio Vatikan objavio je 17 imena svećenika koje će papa Franjo proglasiti kardinalima, a među njima je i Blaž Čupić, nadbiskup Chicaga, podrijetlom Hrvat. Djed budućeg kardinala Čupića rođen je nedaleko od Slavonskog Broda, a baka u mjestu Vinica, kod Varaždina, gdje je kardinal, prošle godine kratko boravio kako bi obišao svoje rođake.

U Vinici, rodnom mjestu bake kardinala Blaža Čupića, danas se obiteljske fotografije s ponosom pregledavaju. Vijest iz Vatikana sve ih je, kako kažu, iznenadila i razveselila.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

'Ne mogu vam reći, to je emocionalno. Mi smo stari ljudi pa nam emocije previše nadiru. I onda, više smo plakali nego komunicirali', rekla je polusestrična kardinala Božena Prikratki.

Božena se još uvijek dobro sjeća prošlogodišnjeg susreta. Kaže kako kardinal Čupić jako puno zna o svojim korjenima. S ponosom im je pokazivao hrvatsku putovnicu, jedino mu, kako kaže Božena, hrvatski baš ne ide.

"On je bio upoznat sa svojim korijenima, a svojom familijom... Nije nas poznavao jer se nismo vidjeli."

Vijest iz Vatikana razveselila je sve u Vinici. Mjesto je to iz kojeg je kardinalova baka Barbara put Amerike otišla nakon Prvoga svjetskog rata.

"Sigurno da svaka takva vijest godi. Velika stvar za jedno malo mjesto. On je kao mladi dečko otišao tamo, možda se nekih stvari i ne sjeća. Ali njega normalno, interesira kao i svakog čovjeka, otkud su mu korijeni", kaže načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Kardinal Blaž Čupić rođen je 19. ožujka 1949. godine u saveznoj državi Nebraski. 1975. godine zaređen je za svećenika, a 1998. godine za biskupa, te je imenovan biskupom u Rapid Cityju.

Doktor je sakramentalne teologije, a papa Franjo ga je 2014. imenovao nadbiskupom Nadbiskupije u Chicagu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene