Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je u dnevni red aktualne sjednice uvrstio prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava, o kojemu bi zastupnici, po ranijoj najavi predsjednika Sabora Luke Bebića, trebao raspravljati za dva tjedna.


Predlagatelj tog nacrta je saborski Odbor za Ustav koji je prije dva dana dopunio ranije utvrđeni prijedlog ustavnih promjena u dijelu kojim se regulira glasovanje hrvatskih građana bez prebivališta u Hrvatskoj, sukladno dogovoru kojega su prošloga tjedna postigli predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće bi izvan države mogli glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a tzv. dijaspora imala bi zajamčena tri mjesta u Saboru.

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavne promjene: 'Ne želimo trgovinu ljudima' Slika nije dostupna Memedi: Milanović je još zelen za mene

>> Dogovorene ustavne promjene: Dijaspori tri mjesta u Saboru

Dnevni je red danas dopunjen s ukupno osam novih točaka, među kojima i izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima bi se zastupnicima ukinulo pravo na besplatan prijevoz u javnom prometu. U dnevni je red ušao i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojima bi se izdvajanja za spomeničku rentu, pa time i prihodi proračuna smanjili za oko 50 posto. Procjenjuje se da bi to bilo smanjenje za oko 120 milijuna kuna.

Predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao je zastupnike da se u što većem broju odazovu sutrašnjoj svečanoj sjednici Sabora kojom će se u zagrebačkom HNK obilježiti 20. obljetnica konstituiranja prvog višestranačkog i demokratski izabranog Sabora. U tijeku je rasprava o vladinom prijedlogu razrješenja predsjednika i članova Uprave Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e). (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju