Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gdje je hrvatska država izvan Hrvatske'

Milanović: Vratimo se korjenima SDP-a, u 1989.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović obratio se nazočnima na stranačkoj izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinske županijske organizacije u Splitu.

Istaknuo kako je SDP čvrst u stajalištu da se ustavnim promjenama za hrvatske državljane izvan Hrvatske omogući glasovanje samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno, kako je rekao, samo ondje 'gdje je hrvatska država izvan Hrvatske'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustavne promjene Milanović: Hrvati iz BiH će u SDP-u imati partnera Slika nije dostupna Inzistira na glasovanju u predstavništvima Ustavne promjene: 'Ne želimo trgovinu ljudima'

'Nudimo da se glasuje ondje gdje je hrvatska država izvan RH, bilo to u Novom Zelandu, BiH, Njemačkoj ili Kanadi. Nudeći to mi pravimo veliki pomak od svojeg početnog stava da se ono potpuno ukine', kazao je Milanović tumačeći SDP-ovo stajalište. 'SDP pokazuje fleksibilnost, zrelost i strpljenje, a sada je red na drugoj stranci da pokaže 10 posto od toga', rekao je Milanović.

Ocijenio je kako rješenje o glasovanju hrvatskih državljana izvan Hrvatske koje nudi SDP 'neće biti idealno, ali će nam omogućiti da sljedećih 10 godina s onima s kojima ne mislimo isto normalno razgovaramo'. Ponovio je ocjenu kako je vladin program gospodarskih mjera izlaska iz krize 'popis dobrih želja', protiv kojega, dodao je, nema ništa protiv, ali ima protiv načina, odnosno vremena u kojem se nudi jer je taj popis želja, kako je rekao, 'izborni program HDZ-a'.

Predsjednik SDP-a se zauzeo za 'povratak korijenima SDP' spomenuvši pri tomu 1989. godinu kad je prvi predsjednik SDP Ivica Račan izabran 'tako da su glasovali svi članovi tadašnje partije'. 'Ja nisam bio član te partije, oni pošteniji koji su bili ostali su ovdje, a oni manje pošteni pronašli su sebi drugu stranku, njih je većina', kazao je Milanović.

Kazao je kako je u razgovoru sa Sinjanima rekao da oni sami ubuduće moraju riješiti problem rodilišta koje je zatvoreno odlukom Ministarstva zdravstva, tako što će pronaći načina za njegovo financiranje. Pri tomu se Milanović zauzeo za veće ovlasti jedinica lokalne samouprave koje bi raspolagale s više sredstava za rješavanje poteškoće poput rodilišta u Sinju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene